Mađarska podiže porez na ekstraprofit na 95 posto

08.12.2022.

12:47

Autor: HRT/V.G./Hina

Mađarska podiže porez na ekstraprofit na 95 posto

Mađarska podiže porez na ekstraprofit na 95 posto

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Mađarska vlada podignula je stopu poreza na ekstraprofit domaće plinske i naftne kompanije MOL s 40 na 95 posto, a prihod planira preusmjeriti na potporu građanima za troškove energije, pokazuju službeni izvori.


Odluka je objavljena u srijedu kasno navečer u službenom glasilu.

MOL zarađuje na razlici u cijeni između ruske nafte i one na tržištu u Londonu i vlada će podizanjem porezne stope na 95 posto ubuduće preuzeti praktički cijeli ekstraprofit.

Porezna stopa podignuta je tako drugi put. U ljeto vlada ju je podignula s 25 na 40 posto.

Vlada je u utorak na MOL-ov prijedlog ukinula granicu za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupnja.

MOL je upozorio na kritičnu situaciju u opskrbi gorivom zbog naglog rasta potražnje jer je, smatra, jedino rješenje veći uvoz.

Limit je ukinut oko tri tjedna prije planiranog roka.

Premijer Viktor Orban ustvrdio je u srijedu na Facebook profilu da su sankcije na rusku naftu utjecale na cijene benzina u cijeloj Europi.

Proteklih su dana na snagu stupile briselske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije - op. ur.) i dogodilo se ono čega smo se i bojali", napisao je Orban na Facebooku.

To znači da su sankcionirane cijene benzina u cijeloj Europi, ustvrdio je Orban.

Mađarski premijer bio je u četvrtak prisutan na sastanku MOL-ova odbora, na poziv uprave, objavio je predstojnik njegova ureda za odnose s javnošću Bertalan Halasi.

Teme sastanka bile su MOL-ova dugoročna poslovna strategija, posljedice rata u Ukrajini, energetska kriza, sankcije EU-a i mađarska energetska strategija, rekao je Halasi.

Na sastanku su bili i ministar energije Csaba Lantos, ministar za ekonomski razvoj Marton Nagy, politički direktor Balasz Orban i državni tajnik Janos Nagy, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!