Mađarska želi surađivati s Hrvatskom na proširenju Jadranskog naftovoda

10.02.2023.

14:28

Autor: Hina/E.P.C.

Gergely Gulyas, glasnogovornik mađarskog premijera

Gergely Gulyas, glasnogovornik mađarskog premijera

Foto: Gergely Gulyas, Prime Minister Viktor Orban's chief of staff / XINHUA/PIXSELL

Mađarska želi surađivati s Hrvatskom na povećanju kapaciteta Jadranskog naftovoda, rekao je na konferenciji za novinare šef kabineta premijera Viktora Orbana Gergely Gulyas. Istaknuo je da je suradnja jedan od glavnih ciljeva mađarske energetske strategije.

Prioritet mađarske energetske strategije 


- Energetska strategija za razdoblje do 2030. bila je u fokusu nedavne trodnevne vladine sjednice, rekao je Gergely Gulyas novinarima. 


Šef kabineta mađarskog premijera istaknuo je da su prioritet ulaganja koja bi trebala jamčiti sigurnost skladišta plina i proširenje kapaciteta Jadranskog naftovoda.


- Znamo da bi Mađarska, kada iz Rusije ne bi stizala nafta, pošiljke mogla dobivati samo morem, Jadranskim naftovodom, a njegov je kapacitet samo 70 - 80 posto razine koja bi bila potrebna. Zato je taj projekt posebno važan, i Mađarska bi ga željela realizirati zajedno s Hrvatskom, naglasio je Gulyas.


Plan jačanja energetskog suvereniteta


Budimpešta također želi ojačati energetski suverenitet Mađarske, što zahtijeva povećanje domaće proizvodnje ugljikovodika, rekao je Gulyas i dodao da bi taj cilj trebao biti postignut suradnjom MOL-a i elektroprivredne tvrtke MVM.


Središnji dio strategije čine nuklearna energija, obnovljivi izvori, uključujući solarnu energiju, i razvoj nacionalne mreže, a vlada ih planira financirati sredstvima iz europskog fonda za oporavak, nakon što dobije novac.


Bruxelles je Mađarskoj obustavio isplatu iz EU fondova zbog sukoba oko vladavine prava, no Budimpešta se nada da će odmrznuti sredstva do sredine godine, napominje Reuters.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!