Mađarski BDP u drugom kvartalu smanjen za 2,4 posto

16.08.2023.

18:10

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Andrzej Rostek / Shutterstock

Mađarsko gospodarstvo smanjilo se u drugom tromjesečju za 2,4 posto na godišnjoj razini, pokazuju u srijedu prve procjene središnjeg statističkog ureda KSH.


Prema sezonskim i kalendarski prilagođenim podacima, kako je objavio KSH, bruto domaći proizvod (BDP) pao je za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

U statističkom uredu navode da su padu aktivnosti najviše doprinijeli industrija i sektor usluga, ponajprije prijevoza, skladištenja te trgovina, ali da je poljoprivreda ublažila pad.

U odnosu na prethodno tromjesečje, BDP je oslabio za 0,3 posto prema prilagođenim podacima, bilježeći pad četvrto tromjesečje zaredom.

Komentirajući te podatke, ministarstvo financija u priopćenju navodi da će mađarsko gospodarstvo rasti u drugoj polovini godine i da bi iduće godine moglo nadmašiti prosjek EU-a, bez obzira na rat u Ukrajini i "sankcije Bruxellesa".

- Gospodarski fundamenti su stabilni, navodi ministarstvo u priopćenju, ističući rekordnu zaposlenost te stopu nezaposlenosti koja je među najnižima u EU.

Osim toga, izdvajaju snažnu poljoprivredu i vanjsku trgovinu te slabljenje inflacije.

Očekuje se pad inflacije


U priopćenju dodaju da se, zahvaljujući vladinim mjerama, očekuje da će prije kraja godine stopa inflacije biti jednoznamenkasta.

Ministar gospodarskog razvoja Marton Nagy u izjavi je naglasio povezanost podataka o BDP-u s ratom u Ukrajini i sankcijama, koje su "uzrokovale pad potrošnje i usporavanje investicija". Među ostalim vanjskim utjecajima je stagnacija njemačkog gospodarstva, rekao je.

No, dodao je da podaci za drugi kvartal predstavljaju "dno negativnog gospodarskog ciklusa" i da će se gospodarstvo brzo vratiti rastu u trećem i četvrtom tromjesečju. Istaknuo je mnoštvo novih stranih ulaganja i visoku razinu zaposlenosti, kao i snažnu proizvodnju vozila i baterija te "izvoz koji naglo raste.

- Cilj vlade je izbjeći recesiju u cijeloj godini te je zacrtala rast od četiri posto u u 2024. godini, poručio je Nagy.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!