Majetić: Skoro 50 posto od zarađenog uzima država

12.11.2018.

12:49

Autor: V.K./HRT

default error photo
U emisiji "Poslovni tjedan", analizirao se rebalans proračuna za 2018. i proračun za 2019. godinu, koji je ministar financija Zdravko Marić predstavio u petak.
U emisiji "Poslovni tjedan", analizirao se rebalans proračuna za 2018. i proračun za 2019. godinu, koji je ministar financija Zdravko Marić predstavio u petak. Gosti u emisiji su bili predsjednik HUP-a Davor Majetić, ekonomski analitičar Damir Novotny i znanstvena savjetnica na Ekonomskom institutu Maja Vehovec.

Majetić je rekao kako se ne očekuje nikakva drastična promjena u funkcioniranju države.

"Mi rastemo 2,9 posto, ali to je znatno manje od zemalja koji su nam prvi konkurenti, i na taj način mi zaostajemo iako rastemo", naglasio je.

"Što se tiče reformi, država ne planira veliku promjenu, a rezultat toga je da ćemo ući u iduću godinu s borbom za radna mjesta“, istaknuo je Majetić.

Naglasio je kako će i u idućoj godini biti ogroman problem nedostatak radnika. Država će trebati naći neka nova tržišta radne snage.
"Trideset tisuća radnika trenutno nedostaje u Hrvatskoj. Lako se može izračunati koliko država gubi na tome u BDP-u. To može kompromitirati i predviđeni rast od 2,9 posto#, ukazao je Majetić.

"Hrvatska je u samom vrhu u EU-u s obzirom na prihode od PDV-a. To se mora promijeniti. Mora se smanjiti porezno opterećenje, a ne povećavati rashodovnu stranu. Ove naše stope rasta ne mogu riješiti ni jedan problem. Niti vraćanje dugova, niti otvaranje radnih mjesta", rekao je Novotny.

"Skoro 50 posto od onoga što zaradimo uzme država. To je nedopustivo. S ovim novim proračunom postotak izdvajanja će ostati isti ili će se možda i povećati", naglasio je Majetić.

Vehovec je rekla kako smatra, da novi proračun nema ni dobitnika, ni gubitnika i da nije nešto što bi građane moglo zadovoljiti, zato što u startu ima 5 milijardi deficita i rast 2,9 posto.

"Generalno, proračun ima veliki problem. Sav fokus je na prihodovnom dijelu, a ništa se ne govori o rashodovnom dijelu. U tom dijelu nema očekivanih poteza, a tu onda nema balansa", ukazala je Vehovec.

"Ukupni dug u zdravstvu je preko 8 milijardi i ne može se reći da je zdravstvo dobitnik u novom proračunu, zato što dobiva milijardu kuna. Ministar Kujundžić nema nikakav plan kako će racionalizirati troškove i kako će napraviti cjelovitu reformu u zdravstvu", napomenula je.

Gosti su se složili kako efikasnost hrvatskog javnog sektora nije ni približno onakva kakvu bismo trebali imati u odnosu na to koliko se novaca troši.

"U Hrvatskoj gotovo nema investicija. One su 6 posto, a u Sloveniji 16 posto. Nova kriza u svijetu je neminovna, a mi nismo spremni za nju. Nemamo fiskalnog kapaciteta kojim bi mogli odgovoriti na krizu“, rekao je Novotny.

Majetić je rekao kako ne treba štedjeti na ljudima, zato što su oni ti koji provode reforme.

"Mi moramo promijeniti način na koji država funkcionira. Mi trenutno imamo 8200 zakona i tu nastaje kaos“, naglasio je.

"Socijalna politika se ne može provoditi preko porezne politike već socijalne. Pobornik sam smanjenja PDV-a. Njemačka ima PDV za sve prehrambene proizvode 7 posto, Slovenija 9 posto, Austrija 10 posto, a mi 25“, ukazao je Novotny i zaključio kako „smanjenje PDV-a na samo neke prehrambene proizvode je populizam, populizam u fiskalnim politikama mora prestati“.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!