Mala tvrtka iz Grubišnog Polja razvila ideju pošumljavanja dronom

10:00 / 01.12.2021.

Autor: Sanja Corazza/Labirint/HRT/IMS

Pošumljavanje iz zraka

Pošumljavanje iz zraka

Foto: Labirint / HTV

Mala tvrtka iz Grubišnog Polja razvila je ideju pošumljavanja iz zraka. Dronovi izbacuju bombe sjemenki, čime se olakšava pošumljavanje teško pristupačnih, požarom zahvaćenih područja. Ona je među nekoliko tvrtki u svijetu koje se time bave. Interes za projekt iznimno je velik, pogotovo u zemljama u kojima su harali veliki požari.

- Sama ideja o kombinaciji za pošumljavanje dronovima počela je kao inovacija, gdje bi se klimatske promjene mogle rješavati s pomoću tehnologije. Nažalost, ljudsko društvo je svojim napretkom tehnologije dijelom uništilo okoliš, ali istom tom tehnologijom može pomoći da se on obnovi, objašnjava za emisiju HRT-a Labirint Dušan Jelić, znanstvenik i poduzetnik.

Šumske površine neprekidno se smanjuju. U Dalmaciji ih najčešće uništava vatra. Slavonske šume suše se zbog neprimjerenih promjena vodotoka, ekosustava, nametnika, a tu je još i nekontrolirana sječa.

- Jedno od rješenja je, naravno, masovno pošumljavanje, vraćanje šuma i obnova postojećih, zato što šuma efikasno, zajedno s tlom i podslojem, apsorbira CO2, uklanja ga iz atmosfere, a time se mogu znatno smanjiti klimatske promjene, nastavlja Jelić.

Pošumljavanje s pomoću dronova ima dosta prednosti u odnosu na ono klasično. Premošćuje nedostatak radnih ruku, idealno je za nepristupačne terene i velike površine. Dronovi se pune autohtonim sjemenkama koje zajedno s omotačem čine "Koogle Earth".

Sjemenka se zamota određenom masom u kojoj ima pijeska, gline, humusa, gnojiva, kao i sjeme trave, a cilj je da, kad se izbaci, može preživjeti do trenutka klijanja.

- Znači da je predator ili neka životinja ne odnese i da je vremenski uvjeti ne unište, taman da joj da vremena da proklija i da se počne razvijati, objašnjava Anđelko Vragović, urbani šumar.

Uz pošumljavanje, još je jedan važan zeleni projekt za koji je tvrtka povukla sredstva iz Hrvatske agencije za razvoj malog i srednjeg poduzetništva - urbane farme. Među onima koji su se Dušanu Jeliću pridružili svojim znanjem u razvoju procesa automatizacije, mehanizacije i senzorike, vlasnik je tvrtke Vesela motika. Urbani farmer Sergej Lugović poručuje: "Mnogo ljudi misli da će uzgajati da stisnu samo gumb. Bez manualnog rada neće ništa izrasti!"

Za uzgoj hrane u kontroliranim uvjetima u gradu, na balkonu, u stanu, Sergej kaže da je naša budućnost.

Spojem tehnologija dobivaju se podaci kojima se upravlja uzgojem na optimalan način.

Opširnije pogledajte u videoprilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!