Mali farmer s Vira i njegove zlatne koke

27.12.2020.

10:37

Autor: Žana Morović-Rudić/Plodovi zemlje/D.D.

default error photo
Željko Bonata otvorio je farmu uzgoja koka u slobodnom uzgoju prije tri godine na Viru. Uživa u poslu i unatoč koronakrizi ne žali se i dobro posluje.
Na otoku Viru, Željko Bonata, razvojačen branitelj, vlasnik je male farme koka nesilica. Farmu uzgoja koka u slobodnom uzgoju otvorio je prije tri godine i kaže: nema bolje terapije od radne. Uživa u poslu i unatoč koronakrizi ne žali se i dobro posluje. Na Viru ga je za emisiju Plodovi zemlje posjetila novinarka Žana Morović Rudić.

➡️ Koronavirus uništio danske nerčeve
➡️ Pomoć malim ribarima uz projekt Adri.SmArtFish
➡️ Prodaja domaće ribe mogla bi biti bolja


Ove nesilice u slobodnom uzgoju - za Željka su ljubimice.

- Jako pametne i inteligentne životinje. Davat će mi ljubav, davat će mi jaja, i na kraju će one pokrivati svoj trošak, kaže Željko Bonato, vlasnik farme kokoši nesilica u slobodnom uzgoju.

Kaže da o kokošima nije ništa znao, ali znao da se ne želi baviti kaveznim uzgojem u zatvorenim objektima. Ove koke mirno kljucaju po vrtu. Samo za njih posadio je raštiku.

Zbog toga ga izdašno nagrađuju jajima. Zimi, zbog hladnoće nesu manje, ali su jaja kvalitetna pa je potražnja veća nego što mogu osigurati za trženje.

- Svako gnjizdo ima svoju pregradu, zavjesu radi njihove intime. Svaka koka voli imati intimu. Evo, četiri jaja, četiri različite boje. To je razlika domaćeg jaja, objašnjava Bonato.

Pripremio se Željko za novo jato - 349 novih nesilica. Njegove koke imaju i više prostora nego što propisi nalažu, a Željko pomno brine da su uvjeti sanitarni.

- Jedini je problem što je jako skupa kod nas žitarica. Znači ja da bi uzeo pšenicu, zob, kukuruz i šrot moram dati dvije kune. To je puno, strašno puno i to sam na mukama hoću li i naći po dvije kune, dok je u unutrašnjosti Hrvatske cijena žitarice oko 80 lipa, objašnjava Željko Bonato, uzgajivač.

Željko vjeruje da bi ministarstvo poljoprivrede tribalo više pomagati malim OPG-ovcima i farmerima poput njega, jer kaže da jepotpora za sad nezamjetna ili nikakva, a ulaganja su velika.

- Ovdje je uloženo 80 000 kn, a ni lipe od države. Još kutija s mojim logom, pakiranje za 10 jaja, mene dođe kunu i pol. Veliki proizvođači koji imaju 10-20 tisuća jaja dnevno, njih to dođe po 50-60 lipa. Znači i tu san zakinut, pojašnjava Bonato.

Ali nije u šoldima sve, kaže ovaj bivši branitelj, danas predsjednik Udruge specijalaca Domovinskog rata legendarnih Poskoka.

- Njima je dovoljno brige 3 puta dnevno po pola sata, ali ja nekad znam provesti ovdje i po pola dana. Svaki lijepi dan ja tu proveden dan, kaže Bonato.

Sretne su i koke na ovoj maloj otočnoj, virskoj farmi koja unatoč koronakrizi, dobro posluje jer svi znaju da jaje - snagu daje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!