16:10 / 16.10.2019.

Autor: Sara Badžek/P.F./HRT

Mali grad u gradu: Tehnološko-inovacijski centar Međimurja

-

-

Foto: - / -

Već desetljeće pomaže inovativnim tvrtkama i poduzetnim pojedincima u razvoju. I sve ih je više pa je za njih uređen još jedan prostor. U njemu je motivirajuća okolina u kojoj mogu razvijati ideje i surađivati.
Mnogi uspješni poslovni primjeri stasali su u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja, koji već desetljeće pomaže inovativnim tvrtkama i poduzetnim pojedincima u razvoju. I sve ih je više pa je za njih uređen još jedan prostor.

U njemu im se nudi, prije svega, motivirajuća okolina u kojoj mogu razvijati ideje i surađivati. Osim toga, novopečeni poduzetnici dobivaju prostor po povoljnijim uvjetima. Rade u čak dva objekta u sklopu bivše vojarne.

Nekad vojska, danas vojska perspektivnih mladih ljudi. U nekadašnjoj čakovečkoj vojarni se studira, radi. Još se 15 novih tvrtki uselilo u tek uređeno potkrovlje. Prvi su dojmovi, kažu, i više nego dobri. Toplo, šareno i kreativno. Među ostalim, zahvaljujući Marini i njezinom svijetu ilustracija.  

- Prostor je fenomenalan, popratni sadržaji super, društvo, puno ljudi koji su na istoj valnoj duljini. Poduzetnički inkubator pomaže mladima koji su tek ušli u svijet poduzetništva da se razvijaju po povoljnijim uvjetima. No, još važnije, da budu zajednica, rekla je vlasnica tvrtke u Tehnološko-inovacijskom centru Marina Braović Hajdarović.

- Svi smo mladi, nadobudni i baš ta veza među manjim firmama je bitna za privlačenje dodatnih veza i ideja za rješenje kod korisnika, smatra Kruno Pleh, direktor tvrtke u Tehnološko-inovacijskom centru.

Novih četiristo četvornih metara neki su čekali i dvije godine. Dobar glas daleko se čuje, a ovdje radi oko 120 takvih glasova u 39 tvrtki, većinom u IT sektoru.

- Ovo je jezgra budućeg razvoja Međimurja. To su mladi, visoko školovani ljudi, poduzetni, koji su hrabri, imaju znanja realizirati te svoje ideje, zapošljavaju nove ljude, isplaćuju natprosječne plaće, to je ono što Međimurje treba, rekao je Igor Plačko, direktor Tehnološko-inovacijskog centra Međimurja.

Prije 12 godina postupno su se derutni vojni objekti počeli obnavljati. Dosad je u to uloženo oko milijardu kuna, većinom europskih. 

- Nakon toga otvaramo znanstveno-istraživački centar, tj. metalsku jezgru, jednu ćemo obnoviti u centar održivog razvoja, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

U svakom slučaju pravi je to mali grad u gradu koji se sve više razvija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!