14:51 / 10.02.2022.

Autor: Studio 4/IMS/HTV/HRT

Bušić Srpak: Obiteljski hoteli i OPG-ovi - najprivlačniji za boravak na kontinentu

Rujana Bušić Srpak, diretorica TZ-a Vukovarsko-srijemske županije

Rujana Bušić Srpak, diretorica TZ-a Vukovarsko-srijemske županije

Foto: HTV / HRT

Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ-a Vukovarsko-srijemske županije izjavila je u HTV-ovom Studiju 4 da su obiteljski hoteli velika perspektiva i šansa za razvoj turizma na kontinentu. Po našem iskustvu, upravo su obiteljski hoteli, a prije toga i OPG-ovi, najprivlačnija mjesta za boravak  posjetitelja. Na području naše županije imamo samo dva ili tri veća hotela, ostalo su manji obiteljski hoteli, kazala je.

- Županija i Vukovar bilježe velik porast smještajnih kapaciteta u manjim objektima. Ne radi se uvijek o malim obiteljskim hotelima, ali bilježimo veliki broj privatnih iznajmljivača s kvalitetnim smještajem. U Vukovaru se, u pješačkoj zoni, baš u prvom "lockdownu" otvorio objekt nakon obnove stare obiteljske kuće, povijesne zgrade. Taj objekt je dio turističke slike grada i nudi, ne samo smještaj, nego i hranu na poseban način, rekla je Bušić Srpak.


Naglasila je da su 2021. zabilježili porast broja ležajeva od 9 posto.


Novi turistički objekt u Otoku financiran u cijelosti europskim novcem


- Njegova ključna vrijednost je ta da smo prvi put dobili turistički sadržaj u Spačvanskoj šumi koja je otvorena za posjetitelje. Upravo je Bioekološki edukacijski centar Virovi je otvorio vrata Spačvanske šume i ponudio sadržaje smještaja, wellnessa, restorana, poučne staze, broda na ekopogon, dječjeg igrališta. Sam nositelj projekta Grad Otok intenzivno razmišlja o razvoju projekta i obogaćivanju novim sadržajima kao što su kampovi, rekla je Bušić Srpak.


O ponudi turističkih sadržaja


- U okvirima finacijskih sredstava, otvorenih natječaja i mogućnosti apliciranja na natječaje i javni i privatni sektor ulažu i u sadržaje i u ponudu. Sadržaji nisi dohodovni u prvim godinama poslovanja i tu javna investicija može "uskočiti" privatnicima koji mogu u tim prvim godinama biti "zaleđe" turističkom razvoju, a potom se moramo prebaciti na gospodarstvo, kazala je.


Mogu li restorani podići razinu, a time i cijene?


- Podizanje razine kvalitete automatski znači i podizanje cijene što rezultira i povećanom dohodovnošću. Na terenu radimo na tome i kroz projekt "Okusi Srijema i Slavonije", no kao u svakom odnosu morate imati dvije strane. Bez suradnje javnog i privatnog sektora nema ništa, kazala je Bušić Srpak.


Turizam u Iloku i loša demografska situacija u tom gradu


- Ljudi kada dođu u kontinentalnu destinaciju očekuju da budu u živoj destinaciji, da budu integrirani u život samog mjesta. U Iloku se radi na velikom infrastrukturnom projektu od 67 milijuna kuna, zidine se obnavljaju, obnovit će se zgrada žitnice, podomareva kuća, srednjovjekovne zidine, a već je obnovljen franjevački samostan. Riječ je o velikom kompleksu koji spaja javnu i privatnu infrastrukturu, cijelu srednjovjekovnu jezgru Iloka i koji bi trebao dati jedan novi ugođaj, zaključila je Bušić Srpak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!