14:32 / 05.08.2019.

Autor: Darko Santini/D.M./HRT

Mamac za turiste - vino iz morskih dubina!

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrulje u Iki idealne su za podmorsko čuvanje vina jer su dovoljno jake da cijele godine održavaju istu temperaturu. Vađenje kaveza s bocama atrakcija je i za domaće i za goste.
"Vino i vruja", poznata manifestacija vađenja vina iz podmorja, petu se godinu održava u Iki pokraj Opatije. Sve je više hrvatskih vinara koji uz predstavljanje turistima žele provjeriti kako na njihovo vino utječe čuvanje pod morem na 22 metra dubine.

Vrulje u Iki idealne su za podmorsko čuvanje vina jer su dovoljno jake da cijele godine održavaju istu temperaturu. Vađenje kaveza s bocama atrakcija je i za domaće i za goste, a posebno za vinare. Daleko od mora uspijeva tako i iločka graševina. Neki se vruljama koriste već godinama, a rado se s njima i eksperimentira. Tako je prošle godine pod more stavljen teran, a ove će se staviti malvazija.

Manifestaciju "Vino i vruja" uspješno razvijaju entuzijasti iz udruge Ikarski barkarioli. Zainteresiranih vinara sve je više, pa je pred okupljenima iz mora izvučeno desetak kaveza s bocama vrhunskog vina. Nisu sve boce izvučene danas. Od 4 tisuće uronjenih oko 800 će odležati još godinu dana. Uskoro će naši poznati vinari u vrulje Ikarskog zaljeva položiti i nove.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!