Manjak radne snage, izazov broj jedan u turističkom sektoru

26.06.2022.

20:19

Autor: Dnevnik/HTV

Bernard Zenzerović

Bernard Zenzerović

Foto: Dnevnik / HRT

O nedostatku radnika i utjecaju energetske krize na turistički sektor u Dnevniku HTV-a govorio je direktor Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske Bernard Zenzerović. 

Rekao je kako podupire peticiju studenata za povišenje limita godišnje zarade iznad 15 tisuća kuna te iznio podatak da su studenti prošle godine činili 16 posto radne snage u turizmu.

- U hotelima imamo situaciju da studenti rade od 1. srpnja do 1. rujna, kako roditelji ne bi izgubili poreznu olakšicu. To nema smisla ni za studente ni za državu, poslodavce i goste kojima se smanjuje razina usluge, izjavio je.

Dodao je da su još potkraj rujna prošle godine upozorili Vladu na problem nedostatka radne snage i iznijeli svoje prijedloge kako to riješiti. Oko 10 tisuća radnih mjesta je nepopunjeno, a prošle godine zbog toga nisu uspjeli uprihodovati 100 milijuna kuna.

- Najteže je popuniti klasična turistička zanimanja - kuhar, konobar, recepcionar, djelatnik u hotelskom domaćinstvu. Više od 80 posto zaposlenih u turizmu su domaći radnici i tu smo u boljem položaju od drugih mediteranskih zemalja. Naša je intencija da se i dalje iskoristi domaći potencijal - studenti, umirovljenici, rekao je Bernard Zenzerović. Što se tiče stranih radnika, najviše njih dolazi iz regije - BiH, Srbije i Makedonije. 

Financijski bolja sezona, ali manji profit zbog inflacije 

Komentirajući poskupljenja i inflaciju Zenzerović je rekao da su mali i srednji poduzetnici u turizmu proljetos ostali šokirani računima HEP-a koji su 300 do 400 posto veći. Iznio je podatak prema kojemu bi cijena električne energije porasla za milijardu kuna kad bi svi poduzetnici u turizmu ove godine trebali obnoviti svoje ugovore.

- Toliki je iznos dobiti svih hotela i kampova koji pružaju uslugu smještaja. Situacija je zaista dramatična, a pomaka u razgovorima s Ministarstvom nema, ustvrdio je. Dodao je kako fizički pokazatelji, dolazak i broj noćenja obećavaju dostizanje rekordne 2019., a vezano za financije - vjerojatno i bolje rezultate. Međutim pitanje je kakva će zbog inflacije biti stopa profita, a samim tim i investicija, zaključio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!