18:00 / 15.01.2018.

Autor: HRT

Manjak radnika u turizmu i graditeljstvu

potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj

potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj

Foto: - / -

Iako je na burzi više od 194.000 nezaposlenih, a odobreno je i zapošljavanje 31.000 stranaca, nedostatak radne snage ove će godine biti najveći problem u turizmu.
Potraga za radnicima u turizmu za ovu godinu već je počela, ranije nego ikada prije. Iako je na burzi više od 194.000 nezaposlenih te je odobreno zapošljavanje čak 31.000 stranaca, nedostatak radne snage ove će godine biti najveći problem poslodavaca koji se bave turizmom.

Lani je, primjerice, na vrhuncu turističke sezone nedostajalo oko 9.000 radnika. Uz domaće sezonce u sektoru turizma ove godine moći će se zaposliti i 4.600 stranaca. Hoće li to biti dovoljno, jer povećanje plaća većina poslodavaca ne najavljuje.

I građevinski sektor i dalje vapi za radnicima. Nedostaje zidara i keramičara.
Radnih dozvola za strance ove godine za taj sektor odobreno je oko 10.000, a mnogo domaćih radnika otišlo je u inozemstvo.

"Ukoliko se povećaju plaće u graditeljstvu, onda zasigurno svi oni koji su otišli u druge zemlje EU, obzirom na investicije, mogli bi se vratiti u Hrvatsku", rekla je potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

U suradnji sa Zavodom za zapošljavanje resorno ministarstvo ima lepezu mjera za zapošljavanje u koje ulažemo znatna sredstava. Od sezonskih do stalnih poslova - cilj je maksimalno iskoristiti domaću radnu snagu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!