10:22 / 06.10.2020.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Marenić: Zdravo poduzetničko okruženje generira nova radna mjesta

-

-

Foto: - / -

Hrvatska izdvaja za istraživanje i razvoj nešto manje od 3 milijarde kuna, što je 0,77 posto BDP-a, a EU izdvaja 3 posto, rekao je u emisiji Studio 4, Dario Marenić, izvoznik i inovator.
Hrvatska izdvaja za istraživanje i razvoj nešto manje od 3 milijarde kuna, što je 0,77 posto BDP-a, a EU izdvaja 3 posto, rekao je u emisiji Studio 4, Dario Marenić, izvoznik i inovator.

Globalni  inovacijski indeks za 2020 godinu pokazao je da se Hrvatska nalazi na 41. mjestu od 131 analizirane zemlje, što je napredak za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Naglasio je kako njegova tvrtka izvozi od 76 do 96 posto svojih proizvoda, ali da se nisu bavili inovacijama u segmentima proizvodnje bili bi u rangu hrvatskog prosjeka što za njega nije dovoljno.

- Morate biti lider u svome poslu, izdvajati većinu dobiti za razvoj, istraživanje, formirati timove. Samo tako možete dalje i tako razvijate nove proizvode, istaknuo je.

Kao primjer istaknuo je Rimca koji je krenuo u posao doslovno iz garaže, ali je krenuo s istraživanjem i inovacijama i to ga je dovelo do svjetske kvalitete.

- Mnoge velike tvrtke su propale zato što su ukinuli inovacijske laboratorije. Smatrali su da je to trošak, što je krivo. Inovacijski laboratoriji daju mogućnost stvaranja nove dodane vrijednosti, istaknuo je.

Rekao je kako bi država trebala prepoznavati već za vrijeme obrazovanja, talentiranu djecu s idejama.

- Škole su jako malo povezane s gospodarstvom, što nije dobro. Trebalo bi biti veće komunikacije, naglasio je.

- Administrativne zavrzlame su velike. To komplicira posao tvrtkama. Država bi trebala riješiti taj problem. Ona treba biti prijatelj hrvatskom poduzetniku, istaknuo je i dodao kako država treba shvatiti da se iz zdravog poduzetničkog i inovatorskog okruženja generiraju nova radna mjesta koja osiguravaju dodanu vrijednost iz koje svi bolje živimo.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!