15:45 / 07.11.2018.

Autor: HRT

Marić: Da nije situacije s Uljanikom, imali bi višak u proračunu za 2018.

-

-

Foto: - / -

Ministar financija Zdravko Marić najavio je da će u petak na sjednici Vlade biti predložen proračun za 2019., tehnički rebalans proračuna, a pred ministrima će se naći i konačni prijedlozi devet poreznih zakona.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je na marginama 26. tradicionalnog savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji da će na sjednici Vlade u petak biti predložen proračun za 2019. godinu, tehnički rebalans proračuna za ovu godinu, a pred ministrima će se naći i konačni prijedlozi devet poreznih zakona. Odgovarajući na upit novinara rekao je da je projekcija proračuna za 2019. godinu bazirana na bazi stope rasta od 2,95, što je na tragu predviđanja velike većine ovdašnjih i inozemnih analitičara. "Mislim da smo na tragu velike većine analitičara, bilo domaćih, bilo inozemnih, uzevši u obzir sve elemente s kojima u ovom trenutku raspolažemo, po pitanju objavljenih makroekonomskih podataka, a isto tako i nekih naših očekivanja", naveo je Marić.

Na upit kakav će utjecaj na proračun imati državna jamstva dana posrnulom Uljaniku, Marić je kazao da u ovom trenutku, mjesec i pol do kraja godine, ne može sa sigurnošću reći kakav će biti imati utjecaj na rezultat proračuna. "Da nema ove situacije sa Uljanikom, već sad u ovom trenutku bih vam bez ustručavanja rekao da će biti ponovo višak u proračunu za 2018. godinu. S obzirom na Uljanik to ne mogu reći. Moramo čekati kraj godine. Ali mogu sa sigurnošću mogu reći da unatoč situaciji sa Uljanikom, i činjenici da ćemo morati za ovu godinu proknjižiti u statistiku javnog duga preko 3 milijarde kuna, da će se javni dug kao postotak u BDP-u nastaviti smanjivati", poručio je Marić.

Govoreći o poreznim zakonima kazao je da je riječ o trećem krugu poreznog i administrativnog rasterećenja u okviru porezne reforme, koja je započela krajem 2016. godine. Među devet zakona nalazi se i Zakon o porezu na dodanu vrijednost, kojima je predviđeno proširenje primjene snižene stope PDV-a od 13 posto od 2019. na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova te isporuku jaja, kao i smanjenje opće stope poreza na dodanu vrijednost (PDV-a) na 24 posto od 2020. U poreznom paketu su i izmjene zakona o porezu na promet nekretnina, zakona o porezu na dobi i na dohodak, izmjene i dopune Općeg poreznog zakona i dr.

Govoreći o početku procesa približavanja europodručju, Marić je rekao da u tom smislu treba razmotiri potencijalne koristi i štete za hrvatsko gospodarstvo.

Smatra da je od pristupanja Hrvatske EU izvoz roba i usluga ostvario pozitivne strukturne promjene koje su rezultirale time da je izvoz postao glavni generator gospodarskog rasta. No, Marić upozorava da je izvoz roba i usluga puno više vezan uz uvoz nego uz domaću industrijsku proizvodnju.

Ocijenio je da je nužno iskoristiti daljnje povoljne impulse iz međunarodnog okruženja kako bismo gospodarski rast učinili stabilnim i održivijim te nastavili smanjivati prekomjerne makroekonomske neravnoteže. Ključni fokus u narednom razdoblju bit će i podizanje investicijske aktivnosti i pojačano korištenje sredstava iz EU fondova, rekao je. 

Marić je još naveo da turizam pokazuje povijesno najbolje rezultate, ali da  ima prostora za napredak jer rezultati trebaju biti  više vezani uz turističku potrošnju, a ne fizičke pokazatelje kao što su broj dolazaka i noćenja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!