14:59 / 29.10.2020.

Autor: HRT/Hina

Marić: Dobro je razmisliti o dinamici povećanja plaća

-

-

Foto: - / -

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u razgovoru s novinarima nakon sjednice Vlade da će idućih dana upoznati sindikate javnih službi s prijedlogom o osnovici i božićnicama.
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u razgovoru s novinarima nakon sjednice Vlade da će idućih dana upoznati sindikate javnih službi s prijedlogom o osnovici i božićnicama. Sindikalni čelnici pozdravili su najavljeno povećanje minimalne plaće u vrijeme krize te ocijenili da su rebalans i proračun za 2021. godinu očekivani s obzirom na ekonomsku i epidemiološku situaciju.

➡️ Marić: Iduće godine očekuje se rast od 5% 

- Jučer je to otvoreno. Mi ćemo u idućim danima i tjednima sazvati sastanak pa ćemo vidjeti daljnji tijek događanja. Nitko od nas jučer nije došao s prijedlogom smanjivanja plaća. Ali bi bilo dobro da se malo obrati pozornost na dinamiku povećanja plaća i da se to stavi u okvire koji su fiskalno mogući, rekao je Marić.

Potom je kazao kako "ne dvoji da će do povećanja doći".

- Sjetite se da smo prije godinu dana imali najveći štrajk. On je bio u okolnostima nakon što je Vlada u jednom mandatu zabilježila možda i jedno od najvećih povećanja plaća u državnoj i javnoj upravi. To je bilo prije epidemije koronavirusa. Kako god bilo, otvorili smo dijalog te sukladno tom dijalogu će biti i izvršen proračun, rekao je ministar financija.Što se tiče mirovina, one nisu upitne niti će biti, kazao je.

Na pitanje tko su gubitnici, rekao je da smo to svi. "Koronavirus je nešto što je izbilo 20-ak milijardi kuna prihoda iz proračuna. Imamo rashoda koje nismo planirali".

Koliko god se iduća godina činila nešto lakšom, i dalje postoji velika razina neizvjesnosti. Nitko ne može prejudicirati koliko i kako će ići dalje ova situacija s epidemijom. Naše je da budemo spremni i pripravni, kazao je i naglasio da u "dobrim godinama treba stvarati zalihe za eventualne krize".Govoreći o fiskalizaciji rekao je da je listopad nešto bolji od rujna, pa čak i u segmentu ugostiteljstva. 

- Turizam i ugostiteljstvco su u vrijednošću fiskaliziranih računa na razini oko 60% lanjskoga, a rujan je bio ispod toga. Trgovina na malo i dalje dobro stoji, a industrija relativno. Sve se to vidi na prihodima proračuna, naglasio je ministar Marić.

Sindikalci pozdravili povećanje minimalne plaće, rebalans i proračun očekivani

Sindikalni čelnici Mladen Novosel i Krešimir Sever pozdravili su najavljeno povećanje minimalne plaće za 150 kuna u vrijeme krize te ocijenili da su rebalans i proračun za 2021. godinu očekivani s obzirom na ekonomsku i epidemiološku situaciju.

Plenković rekao je da je proračun za 2021. godinu tranzicijska faza prema povratku na putanju gospodarske i fiskalne politike otprije korona krize, kad ju je obilježavalo smanjenje udjela javnog duga u BDP-u i proračunski višak. Govoreći o rebalansu proračuna za 2020. godinu, najavio je da ćemo prema ESA 2010 metodologiji imati 29,5 milijardi kuna proračunskog manjka, ili osam posto BDP-a.

Novosel: S obzirom na situaciju povećanje minimalca zadovoljavajuće

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel rekao je kako je rebalans očekivan s obzirom na dug prema veledrogerijama, a u proračunu za 2021. vidi tek smjernice i očekivanja rasta BDP-a.

- Naravno, svi ga očekujemo sljedeće godine, kazao je.

U vezi povećanja minimalne neto plaće za 2021. godinu za 150 kuna, odnosno 4,6 posto na 3400 kuna neto, Novosel kaže kako su time zadovoljni.

- SSSH je inzistirao da minimalna plaća u postotku ne bude manja od lanjske, znači da bude najmanje 46 posto prosječne plaće. Ovo povećanje je, s obzirom na sve epidemiološke i ekonomske probleme, u ovome trenutku zadovoljavajuće, a očekujemo da će sljedeće godine moći biti veće povećanje, dodao je Novosel.

Hrvatska udruga poslodavaca upozorila je da vrijeme krize uzrokovane epidemijom koronavirusa nije pravi trenutak za povećanje minimalne plaće, na što Novosel kaže da oni obično krize koriste za smanjivanje prava radnika.

- Ovdje se ne radi o povećanju svih plaća, posebice ne u realnom sektoru, to je povećanje plaća radnika koji rade najjednostavnije poslove i koji su najviše socijalno ugroženi, naglasio je Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za rebalans proračuna kaže kako je napravljen u vrlo neizvjesnom vremenu, kada se ne zna što se još može dogoditi.

- Koliko god porasla minimalna plaća to nije dovoljan rast s obzirom na samu visinu minimalne plaće, koja je apsolutno preniska, rekao je Sever.

Europska konfederacija sindikata smatra da minimalna plaća ne bi smjela biti niža od 50 posto prosječne plaće i od 60 posto medijalne plaće u nekoj zemlji, što su i zacrtani ciljevi Europske unije.

Sever: Gospodarstvo na životu održava javni novac

- Mi se, nažalost, stalno vrtimo negdje ispod toga i koliko god se trudili nikako ne stižemo. To bi nam trebao biti konačan cilj, smatra Sever.

Vjeruje kako je i ovo povećanje minimalne plaće nekakav pomak, jer se nalazimo u situaciji da je gospodarstvo gotovo u kolapsu, a u velikoj mjeri na životu ga održava javni novac.

- Kada se objektivno pogleda sadašnja situacija, treba primijetiti da smo u nekim boljim godinama imali rast koji je po prilici takav ili blizu tome. U ovoj situaciji treba sagledati cjelinu i reći - dobro da je do pomaka došlo, pa kakav god on bio, istaknuo je Sever.

Smatra kako je radnicima s minimalnom plaćom svako njeno povećanje dragocjeno, a s obzirom na snažan pritisak poslodavaca da se ništa ne diže, i tih 150 kuna je pomak koji treba pozdraviti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!