08:37 / 14.11.2018.

Autor: V.K./HRT

Marić: Država odgovorno upravlja javnim novcem

-

-

Foto: - / -

Proračun za 2019. godinu je na tragu proračuna za zadnje tri godine. To je nastavak konsolidacije i uravnoteženja javnih financija, koje nisu više problem i koje su u funkciji gospodarskog rasta.
U emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" gost je bio ministar financija Zdravko Marić.

“Sutra je u Saboru rasprava o paketu devet zakona, a početkom idućeg tjedna rasprava na temu izvršenja proračuna za prošlu godinu i rebalans ove godine i nakon toga ide rasprava o proračunu. Trebamo zatvoriti ovu uspješnu fiskalnu godinu, a s druge strane, otvorimo perspektivu za 2019.“, rekao je Marić.

Na pitanje je li ostaje i dalje u Vladi, Marić je odgovorio, da koliko on zna, i dalje je ministar financija u Vladi RH i kao takav do daljnjeg ostaje.

“Proračun za 2019. godinu je na tragu proračuna za zadnje tri godine. To je nastavak konsolidacije i uravnoteženja javnih financija, koje nisu više problem i koje su u funkciji gospodarskog rasta i koje pokazuju da država odgovorno upravlja javnim novcem na troškovnoj rashodnoj strani racionalno, transparentno i efikasno“, naglasio je ministar i dodao „što se tiče prihodne strane, već treću godinu paralelno predlažemo i paket poreznog rasterećenja. Dakle, sav višak prihoda ne ide u potrošnju, već u smanjivanje poreznog opterećenja i u popravljanje rezultata proračuna i smanjivanje javnog duga.“

Ministar je naglasio kako će Vlada učiniti sve da 2019. godina završi sa suficitom.

"Stopa rasta od 2,9 posto u ovom je trenutku realna“, naglasio je Marić.

"Ukupno povećanje proračuna za 2019. godinu je 6,9 milijardi kuna rashoda. Od toga imamo dva segmenta koja moramo odvojiti. Jedan segment su oni rashodi koji se financiraju iz tzv. vlastitih i namjenskih prihoda koji imaju podlogu u EU fondovima. Taj novac se može koristiti samo za određenu namjenu. S druge strane je segment koji financiramo iz općih izvora, a to su porez na dodanu vrijednost, doprinosi, porez na dobit…Dakle, taj novac nema namjenu. On se slijeva u državni proračun, u riznicu i iz nje taj novac ide za plaćanje za različitih namjena“, naglasio je ministar Marić.

“Ovaj dio općih izvora koji stvara deficit, njegovo je povećanje 2,8 milijardi kuna, a onih 4,9 milijardi je iz namjenskih prihoda. Trebamo se fokusirati na ovih 2,8 milijardi, zato što je to stvarno povećanje proračuna“, objasnio je ministar i dodao kako „gotovo pola od tog iznosa ide na mirovine. Mirovine za iduću godinu planirane su na razini 40 milijardi kuna.“

Ministar Marić je rekao kako u idućoj godini umirovljenici mogu očekivati korekcije svojih mirovina.

"Zdravstvo je u velikim problemima i zato je Vlada odlučila intervenirati i dodatno ojačati prihodnu stranu, ali to je samo privremena mjera. Mora se dogoditi mjera i na troškovnoj strani“, rekao je.

"U idućoj će godini, zbog promjene u sustavu doprinosa, transfer iz centralnog proračuna prema HZZO-u bit će  gotovo 4 milijarde kuna“, naglasio je ministar.
Ministar je rekao kako su najvidljivije demografske mjere u stavkama dječjeg doplatka, gdje se povećao broj onih koji imaju pravo na njega, a to je preko 100 tisuća roditelja. Dodao je kako je i dodatni porodiljni dopust jedna od mjera.

"Da nema teme Uljanika, ja bih bio opušten i rekao kako je ovaj rebalans tehničke prirode, da se konstatira višak prihoda u odnosu na originalno planiranje. S obzirom na Uljanik to ne mogu reći da očekujemo višak u proračunu“, naglasio je Marić.

"Vlada će dati ove godine za Uljanik dati 4,3 milijarde aktivnih jamstava“, rekao je Marić.

"Vlada je obećala da će, što je više moguće, rasteretiti rad i zato je uvela mjeru neoporezivog dijela, koji poslodavci mogu isplaćivati, s dvije i pol na sedam i pol tisuća kuna. Nadam se da će efekte ove mjere osjetiti radnici“, zaključio je ministar financija.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!