Ministri financija EU-a Hrvatskoj dali zeleno svjetlo za uvođenje eura

17.06.2022.

10:15

Autor: Hina/HRT

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: HTV / HRT

Ulazak u eurozonu 1. siječnja 2023. sada je neupitan. Nakon što su jučer na sastanku u Luksemburgu ministri financija zemalja eurozone dali pozitivnu preporuku Hrvatskoj za uvođenje eura, to su danas učinili i ministri financija svih 27 članica Unije. Sljedeći tjedan odluku bi trebalo potvrditi i Europsko vijeće. Jasna, u srpnju nas još čeka prihvaćanje potrebnih zakonskih akata o pridruživanju, ali i danas je bio važan dan.


U srpnju nas još čeka prihvaćanje potrebnih zakonskih akata o pridruživanju, ali i danas je bio važan dan o kojem je izvijestila novinarka HTV-a Jasna Paro.

- To su bili oni trenuci kad jedan višegodišnji napor svih građana, cijelog društva da prođe kroz reforme i Vlade da ih provede, zapravo počinje pokazivati rezultate. Jučer je bilo jako svečano jer je 19 ministara eurozone potvrdilo ulazak Hrvatske u svoj klub, u eurozonu, što za 4 milijuna hrvatskih građana, za hrvatske poslodavce znači da će se pridružiti prostoru od 350 milijuna Europljana koji već koriste euro. Tako da je bilo i aplauza i čestitanja, jer ne proširuje se eurozona svaki dan, rekla je.

- Danas je bilo više formalno. Te su preporuke potvrđene od ministara, potpisano je pismo za Charlesa Michela kako bi sljedeći tjedan i šefovi država i vlada to mogli potvrditi. Ministar Marić je danas posebno istaknuo da osim tih malih, formalnih koraka, pred hrvatskom vladom je još jedna velika komunikacijska kampanja u koju će biti uključeni i država i nevladine udruge, kako bi se građane što bolje informiralo o tome što ih čeka, posebno u procesu zaokruživanja cijena kako bi se izbjegle moguće prevare. Naravno, od Hrvatske se očekuje i da nastavi s reformama, da nastavi ispunjavati preuzete obveze od prije dvije godine kada je ušla u čekaonicu za euro, a to znači prije svega jačanje hrvatskog gospodarstva, smanjivanje i financijskih i administrativnih nameta nad poduzetništvom i jačanje i bolju upravu u državnim i javnim poduzećima, istaknula je.

- Jedan veliki dan za Hrvatsku, doista zadnji koračići prema formalnoj odluci i prema svemu ovako kako ide Hrvatska uvodi euro 1. siječnja 2023. Ispred nas ostaje operativno-tehnički posao koji je također dosta zahtjevan, ali spremni smo i na njega. Ono na što trebamo staviti naglasak, to sam rekao u svojim govorima, poštivanje principa zaštite potrošača, maksimalna informiranost i transparentnost i kompletna komunikacijska kampanja koju ćemo onog trena kad se formalna odluka donese i kada tečaj konverzije bude poznat, a to je 12. srpnja, i započeti, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

- Posebno sam vezan za Hrvatsku jer je to zemlja u kojoj sam počeo svoju diplomatsku karijeru prije 30-tak godina. Sretan sam zbog toga što Hrvatska uvodi euro, koji će biti njezina valuta od 1. siječnja 2023. Vjerujem kako to dokazuje da Europska unija jača i nastavlja se integrirati te da je to najbolja vijest u sadašnjim turbulentnim okolnostima, istaknuo je Bruno Le Maire, francuski ministar financija koji predsjeda Vijećem.

Marić: I eurozona će imati koristi od pridruživanja Hrvatske

Od pridruživanja europodručju koristi neće imati samo Hrvatska nego i sama eurozona, koja će uskoro brojati 20 zemalja članica, izjavio je u petak u Luxembourgu ministar financija Zdravko Marić.

Ministar Marić sudjeluje na sastanku ministara financija država članica EU-a, koji će u petak formalno potvrditi preporuku euroskupine da je Hrvatska spremna za članstvo u europodručju.


Euroskupina se u četvrtak složila s s pozitivnom ocjenom Europske komisije i Europske središnje banke da je Hrvatska ispunila konvergencijske kriterije.  


- Možemo biti zadovoljni s ovom preporukom koja bi danas i formalno trebao potvrditi Ecofin, rekao je Marić.


Ministri financija također će potvrditi pismo predsjednika Vijeća Ecofin Europskom vijeću, odnosno šefovima država ili vlada država članica, koji će o tome raspravljati na sastanku na vrhu 23. i 24. lipnja.


U nacrtu pisma se ističe važnost da Hrvatska i nakon ulaska u europodručje nastavi ispunjavati obveze koje je preuzela prije dvije godine prilikom ulaska u Europskim tečajni mehanizam (ERM II).


Također se poziva Hrvatsku da provodi daljnje strukturne reforme i investicije predviđene nacionalnim planom za oporavak i otpornost i da vodi zdravu fiskalnu politiku.


Reforme se sigurno moraju nastaviti, što je važno i za gospodarstvo i za naše društvo. Smatramo da će ne samo Hrvatska imati koristi od članstva, nego i sama eurozona, jer se njezinim proširenjem jača i njezina međunarodna uloga, a dublje integracije su općenito na korist Monetarne i Europske unije, rekao je Marić.


Marić je komentirao i najavljeno poskupljenje goriva. Rekao je da je vlada do sada dva puta reagirala smanjenjem trošarina te da je preostali prostor za daljnje snižavanje trošarina dosta limitiran europskim direktivama. Za dizel je preostalo 20 lipa po litri, a za benzin 36, 37 lipa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!