14:24 / 06.02.2018.

Autor: HRT

Marić: Imamo prostor za neutralizaciju poremećaja na burzama

-

-

Foto: - / -

Je li nas ova reakcija tržišta manje ili više iznenadila? Nema tu iznenađenja, mi znamo dobro da je na nama samima da učinimo onaj dio što se tiče same Hrvatske, zaključio je Marić.
Ministar financija Zdravko Marić, komentirajući oštar pad svjetskih burzi, izazvan među ostalim i očekivanjima o mogućem ubrzavanju tempa rasta kamatnih stopa u SAD-u , kazao je da se takve poremećaje u dogledno vrijeme i u budućnosti može očekivati, no da Hrvatska ima puno prostora za neutralizaciju efekata povećanja referentnih kamatnih stopa.

Na pitanje treba li Hrvatska biti zabrinuta zbog zbivanja na Wall Streetu i ostalim svjetskim burzama, Marić je konstatirao da se takve poremećaje u dogledno vrijeme i u budućnosti može očekivati, pri čemu smatra da se nije dogodio trajan poremećaj.

Burze su reagirale, poglavito američke, na određene objave gospodarskih pokazatelja, koji su između ostalog podigli očekivanja o kretanju inflacije i kamatnih stopa. Reakcija je možda bila malo jača no što bi netko očekivao, što je sa sobom imalo i neke efekte prelijevanja i na neke druge burze. Do nas se to još uvijek nije toliko osjetilo. Međutim, očekujem da će se između ostalog i na američkim burzama takve stvari i okolnosti primiriti, izjavio je Marić novinarima na marginama konferencije Privrednog vjesnika na kojem su predstavljena Poslovna očekivanja 2018.

Marić je ustvrdio je da su to stvari s kojima trebamo računati u nadolazećem razdoblju te napomenuo da konstantno ponavlja da i u Vladi i u Ministarstvu financija postoji snažna usredotočenost na kamate koje plaćaju državni proračun i porezni obveznici plaćaju. Dakle, uvijek imate ona dva elementa, jedan je bazična kamatna stopa, na koju mi, koliko god snažni, mali ili veliki bili, ne možemo utjecati, a to je dobrim dijelom i ovo što se jučer događalo. Dakle, očekivanja su da će te referentne kamatne stope ići nešto dinamičnije u smislu uzlazne putanje, međutim na nama ostaje onaj drugi element, a to je kako dalje smanjivati tu premiju rizika i neutralizirati te efekte povećanja referentnih kamatnih stopa, poručio je Marić.

Smatra da u Hrvatskoj postoji jako puno prostora, dovoljnog da neutralizira takve šokove. Poručio je da sva ta događanja ozbiljno shvaćaju, kao i da su bili upoznati s objavljenim makroekonomskim podacima u SAD-u. Je li nas ova reakcija tržišta manje ili više iznenadila? Nema tu iznenađenja, mi znamo dobro da je na nama samima da učinimo onaj dio što se tiče same Hrvatske, zaključio je Marić. 

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks potonuli više od 4 posto, što je njihov najveći dnevni gubitak u više od šest godina, a Dow je u jednom trenutku bio u minusu gotovo 1.600 bodova, najviše u povijesti.
Prateći potop na Wall Streetu, i na azijskim te europskim burzama u utorak su cijene dionica oštro pale. I na Zagrebačkoj burzi indeksi su u utorak, očekivano, pretrpjeli gubitke zbog negativnog utjecaja sa svjetskih tržišta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!