09:43 / 21.05.2018.

Autor: M.M./HRT

Marić: Na rast cijena goriva reagirat će se kada se procijeni da je potrebno

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon što je cijena goriva probila barijeru od 10 kuna i šokirala građane Hrvatske, najave stručnjaka nisu nimalo optimistične. Naime, čeka nas novi val poskupljenja goriva, ali i nove cijene cestarina. Može li nas država zaštititi od toga?
Nakon što je cijena goriva probila barijeru od 10 kuna i šokirala građane Hrvatske, najave stručnjaka nisu nimalo optimistične. Naime, čeka nas novi val poskupljenja goriva, ali i nove cijene cestarina.

Ministar financija Zdravko Marić uoči međunarodnog znanstvenog skupa Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podržati uvođenje eura komentirao je rast cijena goriva.

Kretanje nafte u ovom trenutku na međunarodnim tržištima nisu značajnije odstupile ili odstupaju od onoga što smo predvidjeli u samim kalkulacijama i za proračun i same projekcije za 2018. Znam da su kao rezultat toga i cijene u maloprodaji benzina i dizela porasle, međutim nisu izašle iz onih okvira koje smo si stavili. Imamo mehanizme, ako do toga dođe i ako procjenimo da je potrebno država uvijek može uskočiti, rekao je ministar Marić.



A u Studiju 4 gostovali su Davor Štern, stručnjak za energetiku i Marijan Banelli, savjetnik za promet.

Štern kaže da je činjenica da cijena nafte u svijetu raste više od očekivanog zbog svega što se događa u zadnje vrijeme. S obzirom na to da se ništa ne rješava, ne postoje naznake poboljšanja u političkoj klimi i ukoliko se ništa dramatično ne dogodi, cijene će ostati na nivoima na kojima su sada, ali ako se stvari pogoršaju, možemo očekivati da će cijene sirove nafte porasti, rekao je Štern.

Deset posto skuplje gorivo poduzetnicima znači milijardu kuna novog troška - Banelli kaže da se to jako teško može amortizirati, pogotovo u prijevozničkom sektoru s obzirom na to da postoji konkurencija koja je napravila nešto za svoje prijevoznike, što nažalost u Hrvatskoj nije učinjeno. Najveći konkurenti su nam Slovenci, koji su shvatili da su im prijevoznici jedan važan čimbenik u njihovom gospodarskom poslovanju i napravili su izvjesne stvari koje poboljšavaju i olakšavaju rad njihovih prijevoznika. Prije svega to su trošarine, kaže Banelli. Dodaje kako ne kaže da se kod nas nisu dogodile dobre stvari, pogotovo u osiguranju vozila, ali imate jedan fenomen da jako puno naših prijevoznika i dalje ima tvrtke u Sloveniji i porezni obveznici su u Sloveniji, a hrvatski su prijevoznici. Znači da je tamo ipak bolje usklađeno nego kod nas, zaključuje.

Na pitanje hoće li država biti prisiljena utjecati na krajnju cijenu goriva, Štern kaže kako država može što hoće. Država ima sve instrumente da intervenira i mislim da bi trebala intervenirati u ovakvim momentima jer proračun je rađen temeljem nekih procjena. Procjene priljeva u proračun su rađene na osnovi jeftinije nafte, prema tome bio je jeftiniji PDV, bilo je manje trošarina. Sigurno da u tom segmentu postoji prostora. Ključ se nalazi u Ministarstvu financija, kaže Štern.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!