08:01 / 06.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Marić najavio novi set zakona porezne reforme

-

-

Foto: - / -

Ministar Marić istaknuo je kako novi krug porezne reforme ima cilj rasteretiti poslovanje poduzetnika te istodobno omogućiti rast plaća.
Ministar financija Zdravko Marić najavio je na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" u Koprivnici set zakona vezanih uz nastavak porezne reforme. Istaknuo je kako novi krug porezne reforme ima cilj rasteretiti poslovanje i omogućiti rast plaća. Poduzetnici očekuju daljnja porezna rasterećenja.

Novi, četvrti krug porezne reforme počeo je prvog rujna nizom promjena u porezu na dohodak, a od Nove godine stiže i preostali dio poreznih izmjena. Od prvoga siječnja čak 92 posto tvrtki plaćat će porez na dobit od samo 12 posto. A već početkom rujna uvedene su porezne izmjene kojima se novac, umjesto u državnu blagajnu, preusmjerava na povećanje dohotka.

- Od početka rujna na snazi su izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, a u idućih nekoliko dana završit ćemo set poreznih zakona, koje će nakon toga u javno savjetovanje, oko mjesec dana, potom na Vladu i u dva saborska čitanja, najavio je Marić.Podsjetio da se najnovijim izmjenama u sustavu poreza na dohodak predviđa rasterećenje primanja mladih - onima do 25 godina obveza poreza na dohodak smanjila bi se za sto posto, a za one od 26 do 30 godina za 50 posto. Uz to se diže prag za stopu od 12 posto, s dosadašnja tri milijuna kuna na 7,5 milijuna kuna. Tom mjerom ćemo se popeti na 92 posto poduzetnika koji će taj porez plaćati po stopi od 12 posto, procjenjuje ministar.

Vlada radi na poticanju učenika da se opredijele za strukovna zanimanja

- Mjerama želimo postići demografsku revitalizaciju Hrvatske kako bismo imali dovoljan broj radnika i kvalitetnu radnu snagu, porezni sustav koji će biti afirmativan i imati karakter investicijskog okruženja, naglasio je ministar gospodarstva Darko Horvat. Dodao je kako se želi unaprijediti strukovno obrazovanje te stipendiranjem zainteresirati i roditelje i djecu za to obrazovanje. Vlada će, najavio je - novim mjerama poticati zapošljavanje učenika iz srednjih strukovnih škola. Za to je poduzetnicima na raspolaganju ukupno oko 300 milijuna kuna dobivenih iz strukturnih fondova EU-a.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!  

Većina tvrtki posljednje porezne izmjene poreza itekako je osjetila. Dvije se izmjene najviše ističu - porez na prehranu radnika i porez na smještaj. Samo po te dvije osnove, Podravka će imati 8,3 milijuna više novaca koji neće uplaćivati u državni proračun nego će to od 1. 9. prenijeti na zaposlenike, najavio je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

U okviru konferencije održan je i okrugli stol na kojemu je predsjednik Uprave Atlantic grupe Emil Tedeschi istaknuo kako je nedopustivo da postoje dvije Hrvatske - jedna koja plaća svoje obveze, a druga koja posluje u sivoj i crnoj zoni, pri čemu je takvih sve više. Čelnik Atlantica je pozvao i na jednak tretman poreznih inspektora i prema malim i velikim poslodavcima. Marko Remenar iz Adris grupe je pohvalio poreznu reformu, ali je zabrinut da bi izborna godina mogla usporiti pozitivne procese.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!