Marić o procjeni EK: Razlika malo veća, tumačenje gotovo identično

14:16 / 05.11.2020.

Autor: B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Za iduću godinu projiciraju rast koji je viši od naših procjena i projekcija, rekao je Marić.
Na tim visokim razinama, bilo rasta, bilo pada, moguće je da dođe do određenih diskrepancija, rekao je ministar financija Zdravko Marić komentirajući procjene Europske komisije o padu BDP-a u Hrvatskoj koje se razlikuju od hrvatskih procjena.

- Ovdje, nažalost, nismo više u onim pozicijama kada smo govorili o stopi rasta 2,5 do 3, pa se razlikujemo 0,1, 0,2. Ovdje razlika jest malo veća, ali generalno gledano, koncept, pristup, tumačenje je gotovo identično kao što ga mi imamo, rekao je Marić u izjavi novinarima.

➡️ Marić: Nema države bez gospodarstva, ali nema ni gospodarstva bez države

Marić je rekao da se radi o istim ocjenama kao i u njihovim procjenama, te da se tako može reći i za veliku većinu drugih zemalja.

- Europska komisija je popravila, znači, procjenjuje nešto manji pad ove godine za EU i EMU i veliku većinu zemalja, uključujući Hrvatsku, ali isto tako za iduću godinu procjenjuje nešto niži rast nego što je originalno procjenjivala, pa tako i u našem slučaju: oni i dalje vide pad BDP-a u Hrvatskoj ove godine od preko 9 posto, mi smo na 8 posto. I jedno i drugo su dosta visoke stope pada, rekao je Marić.

Dodao je da očekuju da će se pad nastaviti i tijekom trećeg i četvrtog kvartala, doduše po nešto nižim stopama.

Ključni element koji nedostaje u smislu neizvjesnosti je nastavak pandemije, dodao je Marić - hoće li daljnje pogoršavanje donijeti dodatna pooštravanja mjera?

- Za iduću godinu projiciraju rast koji je viši od naših procjena i projekcija, rekao je Marić, dodavši da su manje-više na istom tragu što se tiče pokretača rasta, od kojih je ključni rast domaće potražnje.

Komentirajući oporbenu inicijativu za opoziv ministra Tomislava Ćorića te mogućnost inicijative za opoziv Vilija Beroša rekao je da oporba ima legitimno pravo te da kao Vlada rade svoj posao u datim okolnostima.

- Svi nastojimo dati svoj doprinos. Mi kao kolege ćemo jedni drugima, naravno, dati maksimalnu i punu podršku kao Vlada, rekao je Marić.

Odgovarajući na optužbe iz oporbe da porezna reforma ide na ruku bogatima Marić je između ostalog rekao da porezna politika i zakoni o porezima ne definiraju kolika je nekome plaća.

Podsjetio je i da je Vlada u nekoliko navrata dizala minimalnu plaću.

Marić je također rekao da se u krizi pokazalo da nema gospodarstva bez jake stabilne države i njezinih održivih javnih financija.

Prezentaciju petog kruga porezne reforme možete pogledati ovdje

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!