18:51 / 30.03.2021.

Autor: M.N./HRT

Marić: Oporavak gospodarstva ne prije kraja 2022.

Ministar Marić na Liderovom Klubu izvoznika

Ministar Marić na Liderovom Klubu izvoznika

Foto: Lider / HRT

"Kad je riječ o ovoj krizi, potpun oporavak gospodarstva ne očekujemo prije kraja 2022., ali do tada trebamo činiti sve da on bude što jači i brži te da otvorimo perspektive, koje zbog ove krize nisu nestale. Kad se jednom otvore sva gospodarstva, oni prvi i najspremniji bit će u velikoj prednosti", izjavio je ministar financija Zdravko Marić na Liderovom susretu Kluba izvoznika.

Govoreći o najvećem sporazumu potpisanom u EU-u, instrumentu Next Generation, Marić je rekao: "Kako bi uopće mogla konkurirati za apsorbiranje sredstava iz tog fonda, Hrvatska mora do 29. travnja finalizirati i prihvatiti Nacionalni plan oporavka i otpornosti koji, otkako je prvi put predstavljen javnosti, izaziva oprečna mišljenja". 


No, kako je objasnio ministar Marić, ključ cijele priče dobra je priprema jer nikomu nije u interesu predati gotov dokument, a dobiti odbijenicu iz EU-a.


–"Moramo upravljati očekivanjima jer ta vrsta instrumenta potiče države da provedu strukturne reforme u privatnom i javnom sektoru, što bi onda bila osnova za ulaganje nepovratnih, ali i drugih sredstava", dodao je Marić.


Do kraja godine, istaknuo je ministar Marić, 13 posto predujma trebalo bi stići na naš račun; riječ je o 800 milijuna eura nepovratnih sredstava.


Taj će se novac utrošiti ponajprije na strukturni dio, na reforme, transformacije i rekonstrukcije koje bi bile osnažene javnim i privatnim ulaganjima, a dio sredstava u Nacionalnom planu predviđen je i za obnovu od potresa kako bi se i za tu veliku nepogodu našao novi izvor financiranja.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!