11:26 / 30.05.2019.

Autor: M.Š./Hina

Marić potvrdio da je belgijski brodovlasnik naplatio jamstva

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iz Vlade je Novom listu potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za belgijski Jan De Nul protestirana.
Ministar financija Zdravko Marić rekao je u četvrtak uoči sjednice Vlade da iznos koji su porezni obveznici platili do danas po osnovi državnih jamstava koja su protestirana za gradnju brodova u Uljaniku, a koji nisu izgrađeni, doseže 4,42 milijarde kuna.

Naime, Novom listu je iz Vlade potvrđeno da su jamstva za brod koji se u Uljaniku gradio za belgijski Jan De Nul protestirana, čime je državni proračun ostao "kraći" za više od 900 milijuna kuna.

Odgovarajući na pitanje novinara, Marić je izvijestio kako su proteklih nekoliko dana "izregulirane obveze", pa zadnja brojka onoga što je plaćeno po osnovi jamstava koja su protestirana za gradnju brodova koji nikad nisu izgrađeni doseže 4,42 milijarde kuna, a ostalo je još oko 120 milijuna kuna.


Očekuje se nastavak gospodarskog rasta

Na pitanje predviđa li daljnji rast BDP-a ili stagnaciju, Marić je odgovorio da predviđa rast.

- Od tromjesečja do tromjesečja pratimo dinamiku, sada smo svi zadovoljni jer se gospodarska aktivnost ubrzala. Iz ove današnje perspektive treba vidjeti što će biti u ostatku godine, kazao je.

Podsjetio je da je Vlada za cijelu godinu projicirala rast od dva i pol posto i s tom procjenom radila procjenu proračuna.

- Već je na temelju ovog rezultata za prvo tromjesečje moguće raditi korekcije procjena rasta za cijelu godinu, no Vlada to još u ovom trenutku ne radi, dodao je. 

Dodao je kako je nedavno donesen program konvergencije, potkraj srpnja u planu je donošenje smjernica ekonomske i fiskalne politike, a na jesen slijedi proračunski proces.

Istaknuo je zadovoljstvo rastom investicija, što je pridonijelo rastu BDP-a, ali i napomenuo da još postoji visoka uvozna komponenta te je stoga važno jačati domaću proizvodnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!