10:16 / 28.11.2018.

Autor: D.M./P.F./Hina/HRT

Marić: Rast BDP-a iznad očekivanja; Oporba: BDP više neće rasti

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je blago sporiji rast nego u prethodnom kvartalu, ali veći nego što se očekivalo.
Bruto domaći proizvod je u proteklom tromjesečju porastao 2,8% u usporedbi s istim razdobljem lani, objavio je Državni zavod za statistiku. Iako je riječ o malo sporijem rastu nego u prethodnom razdoblju, BDP raste već 17. tromjesečje zaredom, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9% na godišnjoj razini.Ministar financija kaže da su podaci iznad očekivanja, a iz oporbe tvrde da BDP više neće rasti.

"Osobna potrošnja je blago ispod naših originalnih očekivanja, ali izvoz roba i usluga je na tragu, čak i nešto iznad naših očekivanja. Dobro je to što su vodeći ekonomisti i svi ostali bili malo konzervativniji u procjenama i očekivanjima tijekom turističke sezone", rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Dodao je kako se radi o "zdravoj stopi rasta na održivim temeljima", te da moramo "stremiti da rast bude veći". "BDP je porastao više od predviđanja makroekonomista banaka. Mi u Ministarstvu financija ne idemo s predviđanjima na kvartalnom nivou, ali i nama je ova ocjena iznad očekivanja. Gledajući po parametrima osobna potrošnja je nešto ispod naših predviđanja ali je izvoz roba i usluga je čak i nešto veći. Dobro je što smo svi bili konzervativniiji kod procjene rezultata turističke sezone", kazao je Marić.

"Sve ove aktivnosti koje radimo, svi ovi procesi u smislu provođenja akcijskog plana rasterećenja gospodarstva, polako daju rezultate", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je kako je rast BDP-a od 2,8% veći od onoga koji su predviđali analitičari i da je to stoga uspjeh, ali i da se mora raditi još bolje. "Ako su makroekonomisti koji nisu u politici rekli da ćemo rasti 2,3%, a mi rastemo 2,8%, onda je to uspjeh, ali moramo još stisnuti i još bolje raditi", rekao je Butković upitan za komentar kretanja BDP-a. Na opasku novinara da je to još uvijek "najgore u Europi", odvratio je da "nismo najgori".

Izvješće Državnog zavoda za statistiku o BDP-u iščekivalo se i u Hrvatskom saboru. Čim je objavljeno, odmah je bilo tema na konferencijama za novinare i u saborskim hodnicima. "Vlada je na tim pokazateljima, na takvom rastu BDP-a projicirala državni proračun i mislim da su reforme koje se provode - i kada je u pitanju porezna reforma prije svega, a i druge reforme koje je radila Vlada - doista ispunile ona očekivanja koja smo zacrtali krajem prošle godine", poručio je Branko Bačić (HDZ).

"Pad industrije u 8 od 10 izmjerenih mjeseci ove godine zapravo jasno pokazuju da Hrvatska klizi prema možda nekoj novoj krizi za godinu-dvije, smatra saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić.


Najveći pozitivni doprinos BDP-u u trećem tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga. Izvoz roba porastao je u tom kvartalu za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 5,2, a usluga za 2,5 posto. Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 5,1 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 4,8, a usluga za 6,4 posto. Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 2,7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prethodni kvartal, kada je skočila 3,6 posto. S druge strane, rast državne potrošnje ubrzao je na 3,9 posto na godišnjoj razini, s 2,5 posto u prethodnom kvartalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!