Marić: Stvoren prostor za daljnja rasterećenja gospodarstva i građana

26.01.2018.

07:38

Autor: HRT

default error photo
Zagrebački Ekonomski fakultet i tvrtka Deloitte Hrvatska organizirali su 1. poreznu konferenciju - Porezna politika u ulozi razvoja gospodarstva.
Zagrebački Ekonomski fakultet i tvrtka Deloitte Hrvatska organizirali su 1. poreznu konferenciju - Porezna politika u ulozi razvoja gospodarstva.

Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je da se godinu dana nakon prvih mjera porezne reforme definitivno može reći da su one bile korak u pravom smjeru te da je stvoreno dovoljno prostora za daljnje porezno, administrativno i neporezno rastrećenje.

Postignuti su značajni rezultati ne samo u smislu ubiranja poreza, što se najčešće stavlja na prvo mjesto, već i u vidu iskoraka u poreznom, neporeznom i administrativnom rasterećenju, što je velika stvar za porezne obveznike i građane, istaknuo je Marić.

Napomenuo je da je značajnim iskoracima u ukupnom upravljanju javnim financijama proračun sveden na razinu da trošimo onoliko koliko stvaramo, pri čemu po prvi puta čak imamo i višak u blagajni u proračunu opće države. To nas sve skupa dodatno i obvezuje da nastavimo smjerom poreznog, administrativnog i neporeznog rasterećenja, poručio je Marić.

Najavio je da će se tijekom 2018. napraviti dodatne analize i promišljanja poreznog sustava, rekapitulirati sve ono što je dobro napravljeno u poreznoj reformi, a eventualni propusti ispraviti. Zasigurno ćemo nastaviti s ovim smjerom smanjivanja poreza, naravno na korist i za standard hrvatskih građana i poduzetnika, a kako bismo potaknuli gospodarsku aktivnost, investicije i zapošljavanje, rekao je Marić.

Naveo je da je PDV u Hrvatskoj apsolutno i relativno najizdašniji porezni oblik te kako se od njega prikupi 55 posto ukupnih poreznih prihoda.
Upozorio je da kod poreznog sustava u obzir treba uzeti i druge elemente, poput oporezivanja potrošnje, rada i kapitala, i to ne samo zbog boljeg pozicioniranja u  odnosu na druge zemlje, nego i zbog boljeg promišljanja hrvatske svakodnevnice.

Na konferenciji je sudjelovala i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić. Istaknula je da je cilj, ne samo vlade, nego i cjelokupnog gospodarstva da imamo djelotvoran porezni sustav koji se provodi na jednostavan i fer način i da ostvaruje dovoljne prihode za državni proračun.

Naglasila je da to u suvremenim uvjetima nije jednostavno. Tehnološke promjene predstavljaju nove izazove kako nad samu strukturu poreznog sustava tako i nad način njegove primjene. Tehnološke promjene donose nove proizvode, nove usluge, pitanja kako primjenjivati porezni sustav na te nove proizvode i usluge, a isto tako postavljau pred nas i jedno od najtežih pitanja kako se brzo prilagođavati tim promjenama da porezni sustav ne postane prepreka i razvoju gospodarstva i usvajanju novih znanja, vještina i tehnologija. 

Dražen Nimčević iz konzultantsko-revizorske kuće Deloitte kazao je da porezna politika upravo i treba biti u ulozi razvoja gospodarstva, pri čemu je istaknuo važnost dijaloga između javnog sektora kao regulatora tržišta te realnog sektora u ulozi poreznog obveznika. Ustvrdio je da su dobra rješenja potrebna jer se po određenim istraživanjima te kuće Hrvatska godinama od zemalja članica EU nalazi na vrhu liste zemalja s dojmom najveće porezne nesigurnosti, pri čemu su konferencije poput današnje upravo prilika da se takva slika promjeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!