Marić: U vrijeme inflacije ključno sačuvati gospodarski rast

14:59 / 24.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Zdravko Marić

Zdravko Marić

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

U sadašnjoj situaciji velikih inflatornih pritisaka najvažnije je očuvati gospodarski rast, izjavio je u utorak ministar financija Zdravko Marić.

Marić je sudjelovao na sastanku ministara financija država članica EU-a na kojem je jedna od tema bila gospodarska situacija i perspektive u kontekstu visoke inflacije i ruske agresije na Ukrajinu.

- Što se inflacije tiče, ona ostaje neka vrsta prioriteta, ali unatoč inflatornim pritiscima i nastojanjima da se ublaže njezini efekti i prebrodi ova kriza, ni u kojem slučaju ne smijemo zanemariti komponentu gospodarskog rasta, izjavio je Marić nakon sastanka.

Marić je rekao da se i u sljedećih nekoliko mjeseci u svim zemljama članicama očekuje ubrzanje inflacije nakon čega bi trebalo slijediti smirivanje, ali da je s obzirom na veliku neizvjesnost, vrlo teško predvidjeti budući razvoj događaja.

Rekao je da je hrvatski paket za ublažavanje učinaka inflacije među većima u odnosu na BDP.

- Hrvatska je u gornjoj polovici jer je prosjek u EU-u 0,6 posto BDP-a, a hrvatski paket je preko 6 posto BDP-a, rekao je ministar.

- Hrvatska je snizila stopu PDV-a na energiju i dio prehrambenih proizvoda, a treba vidjeti je li s tim mjerama ispunjen cilj i je li se to odrazilo na snižavanje cijena u prodavaonicama, kaže Marić.

Izlazak Hrvatske iz makroekonomskih neravnoteža "jako je dobar vjetar u leđa" uoči objave konvergencijskog izvješća u kojem bi Komisija trebala dati konačnu ocjenu o spremnosti Hrvatske za euro, drži Marić.

O tom izvješću će se raspravljati na sastanku ministara financija i samitu EU-a u lipnju, a konačna odluka, odnosno prihvaćanje zakonodavnih akata o ulasku Hrvatske u europodručje, očekuje se u srpnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!