19:03 / 30.11.2020.

Autor: Dnevnik/HRT

Marić: Ugostiteljima i poduzetnicima pokrivamo dio fiksnih troškova

-

-

Foto: - / -

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da Vlada ugostiteljima i poduzetnicima ponudila "ono što je racionalno i pravično, na tragu onoga što je činila svo ovo vrijeme".
Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a da je Vlada ugostiteljima i poduzetnicima ponudila "ono što je racionalno i pravično, na tragu onoga što je činila svo ovo vrijeme". 

➡️ Vlada na sjednici objavila kazne za kršenje epidemioloških mjera
➡️ Poduzetnici ogorčeni nakon sastanka, traže pomoć Plenkovića 
➡️ Vlada donijela kompenzacijske mjere za poduzetnike

S obzirom na epidemiološku sliku u Hrvatskoj pojedine djelatnosti, posebno ugostiteljstvo, priređivači igara na sreću, rekreativni sport ima privremenu obustavu svog rada i djelovanja.

- Odlučili smo im djelomično ili u potpunosti pokriti i dio fiksnih troškova. To je hladni pogon, koji se u svakom slučaju treba plaćati, kazao je Marić.

Govoreći o PDV-u Marić podsjeća da su usluge smještaja, pripreme i isporuke hrane unutar i izvan ugostiteljskih objekata na sniženoj stopi od 13%, a da jedino na tom postotku nije usluga pića.

- S druge strane, PDV je indirektni porez. Plaćaju ga krajnji korisnici. Kao što ugositetlji traže niži PDV za usluge pića, tako i netko drugi u nekoj drugoj djelatnosti to može tražiti. Legitimno je pitanje usporedbe, zašto netko ima, a netko drugi nema sniženu stopu PDV-a, kazao je.

Naglasio je da se trenutačno "još uvijek ne može predvidjeti dubina, trajanje i sve ostalo što je povezano uz covid krizu".

- Naš proračun, javne financije i sve naše aktivnosti moraju biti upravo usmjerene prema tome, da ako situacija krene dodatno po zlu, da imamo adekvatne instrumente i mjere za odgovor na sve to skupa, kazao je ministar financija.

Novi paket mjera pomoći poduzetnicima zbog djelomičnog zatvaranja gospodarstva do 21. prosinca stajat će oko 2 milijarde i 100 milijuna kuna. Na pitanje odakle će se namaknuti ta sredstva, ministar Marić rekao je da su za covid kredite osigurana sredstva, a jednim dijelom iz europskih fondova prenamijenili prema HAMAD BICRU. 

- Što se tiče mjera za očuvanje radnih mjesta, jedan dio tih sredstava već je bio planiran. Računamo da je 80.000 ljudi u ove tri najpogođenije djelatnosti, ali ima onih koji su dijelom vezani na njih pa očekujemo da bi taj broj mogao rasti i do 100.000. Što se tiče pokrivanja svih ili dijela fiksnih troškova, naša je procjena da je to negdje oko 250 milijuna kuna. Nismo ta sredstva imali predviđena, ali kao što je to bio slučaj i do sada, ta sredstva ćemo namaknuti, dodaje Marić.

Govorio je i o trenutačnom stanju državnog proračuna, a potom ponovio kako smatra da je Hrvatska na vrijeme pokrenula adekvatne mjere, ali da je i dalje "visoka razina neizvjesnosti te ne može nitko procijeniti i znati do kada će sve to skupa trajati".
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!