13:22 / 01.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Marić: Uvođenje eura ne smije biti nepovoljno za potrošače

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Potrošači nakon uvođenja eura u Hrvatsku ne smiju doći u nepovoljniji položaj u odnosu na stanje prije uvođenja zajedničke europske valute, rekao je u utorak ministar financija Zdravko Marić na konferenciji "Hrvatska kao dio eurozone".

Na skupu koji su organizirali Večernji list i Vindija, Marić je rekao da, bez obzira na trenutnu situaciju i izazove s kojima se suočava, Hrvatska mora gledati prioritete na kojima je radila dugo godina, a uvođenje eura je jedan od njih.

Uvođenje eura smatra pozitivnim za gospodarstvo i društvo.

- Smatram da Hrvatska ima puno više koristi od uvođenja eura, nego potencijalnih nedostataka i mana. Promjene i prilagodbe koje trebamo provesti trebaju sve te koristi naglasiti i materijalizirati, a strahove i nedostatke svesti na najmanju mjeru, izjavio je Marić.

Po njegovim riječima, potrošač odnosno hrvatski građanin ne smije doći u nepovoljniji položaj u odnos na razdoblje prije eura.

Marić je podsjetio da će konverzija kreditnih obveza u euro ići automatski 1. siječnja 2023., a slična je situacija i s depozitima. Kod gotovog novca, prvih godinu dana od uvođenja eura, kune će se za eure moći bez naknade zamijeniti u poslovnicama komercijalnih banaka, Fine i pošte. Nakon toga tri godine kovani novac će se moći zamijeniti u HNB-u, a novčanice neograničeno.

Predsjednik uprave Vindije Nenad Klepač rekao je da uglavnom očekuje koristi od ulaska Hrvatske u eurozonu.

- To će doprinijeti dugoročnom rastu standarda hrvatskog stanovništva. Vidimo puno novih prilika, prije svega na tržištima eurozone, u 19 država s 340 milijuna stanovnika, kazao je Klepač.

Predsjednik Uprave Koke Stjepan Sabljak važnom u procesu procesu uvođenja eura smatra poljoprivredno-prerađivačku industriju kojoj država po njegovim riječima treba pomoći da postane konkurentnija.

Predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck rekao je da je uvođenje eura izuzetno zahtjevno i skupo za bankarski sustav u Hrvatskoj, a procjene govore o 80 do 100 milijuna eura, što su ipak jednokratni troškovi. No smatra da će učinak na hrvatsko gospodarstvo i društvo biti pozitivan.

Poslovni i financijski analitičar Andrej Grubišić kaže da o uvođenju eura u gospodarstvu postoji konsenzus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!