Marko Gulan: Nismo iskoristili "cloud"

31.03.2020.

09:29

Autor: Zajedno za zdravlje /IMS/HRT

default error photo
Više puta je napomenuto kako je veoma važno da u ovim globalnim krizama, poput pandemije koronavirusa, funkcionira IT sustav, kao i informatička sigurnost.
Više puta je napomenuto kako je veoma važno da u ovim globalnim krizama, poput pandemije koronavirusa,  funkcionira IT sustav, kao i informatička sigurnost.

O tome je u emisiji Zajedno za zdravlje govorio Marko Gulan, ICT konzultant.

Rekao je kako je ovo vrijeme koronavirusa prisililo ljude naučiti kako raditi od doma te je naglasio kako je takav rad bitno drugačiji od onog klasičnog rada od kuće.

- Danas smo u suradnji s kućanskim poslovima i djecom koja nisu u školi i vrtićima. Društvo kod nas još uvijek nema tu razinu digitalne transformacije da možemo biti 100 posto spremni na izazove koje korona stavlja pred nas, rekao je.

Naglasio je da što se tiče sigurnosti, nije velika razlika radimo li u tvrtki ili od doma. Kako kaže, tehnologija je relativno sigurna, ali da se čovjek mora staviti na prvo mjesto.

- Poslodavci ne vode računa o infrastrukturi koja je trenutno jako prenapregnuta. Svi rade od doma, djeca prate školske obaveze, rekao je i dodao kako je ova situacija jako izazovna posebno za mjesta sa starijom infrastrukturom.

Rekao je kako mora pohvaliti inicijativu EU koja je definirala dvije stvari kibernetičke sigurnosti, a to su s jedne strane ključna kritična infrastruktura, a s druge strane davatelji digitalnih dobara.

- Ključna kritična infrastruktura su kod nas npr. INA, HEP, Plinacro..., to su sve one tvrtke koje osiguravaju naš život i bez kojih ne bismo mogli funkcionirati. Ova infrastruktura mora biti isporučena neprekinuto, rekao je i dodao kako je razina sigurnosti u ovakvim tvrtkama na iznimno visokoj razini.

Što se tiče kućanstava i sigurnosti, Gulan je rekao da ne vidi problem da više ukućana koristi jedno računalo, no naglasio je kako je tužan zato što Hrvatska nije u ovom kriznom razdoblju, iskoristila da ima u trgovinama onoliko kompjutera koliko se traži.

- Nismo iskoristili "cloud" u kojem imamo pravu situaciju neprekinutosti poslovanja, rekao je i dodao kako je "cloud" okruženje strategija svake tvrtke o da ćemo nakon ovog iskustvarazmisliti što treba napraviti da sustav napravimo dostupnim, a sukladno s tim, dolazimo i do povećane kibernetičke sigurnosti, naglasio je.

Sustavi koji se "vrte" na "cloud" tehnologijama su bitno sigurniji nego da imamo čitavu infrastrukturu kod sebe, rekao je Gulan.

Naglasio je kako ne vidi problem da preko sms-a dobijete poruku ako je ugroženo vaše zdravlje, te da to ne smatra narušavanjem ljudskih prava kada, kako kaže, imamo pametne satove, telefone koji više znaju o nama samima, a ne smatramo ih ugrozbom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!