10:40 / 27.03.2018.

Autor: HRT

Martina Dalić: Nema više državne pomoći brodogradilištima

-

-

Foto: - / -

Oko dvjesto vodećih gospodarstvenika, ekonomskih stručnjaka, znanstvenika i dužnosnika okupilo se u Zagrebu na konferenciji "Budućnost brodogradnje u RH".
Hrvatska brodogradnja proživljava duboku krizu. Za konkurentnost i novi smjer razvoja naših brodogradilišta nužno je razviti strategiju za uspješan oporavak te industrije - u kojoj važnu ulogu mora imati i država. O svim tim temama raspravlja se u Zagrebu na konferenciji "Budućnost brodogradnje u Hrvatskoj" - na kojoj su se okupili vodeći gospodarstvenici iz područja brodogradnje te Vladini dužnosnici. Na konferenciji se okupilo dvjestotinjak vodećih gospodarstvenika, lidera brodogradnje u Hrvatskoj, ekonomskih stručnjaka, znanstvenika i dužnosnika.

Okupljenima se uvodno obratila potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Brodogradnja je važna grana hrvatskoga gospodarstva. Brodovi su iznimno važan izvozni proizvod, a vještine gradnje brodova u Hrvatskoj stjecale su se stoljećima. Međutim, kazala je Dalić - o njoj više ne treba govoriti kao o industriji koja treba pomoć, već kao o industriji koja ima perspektivu rasta, inovacija i zapošljavanja te o industriji koja na sebe veže i obrazovni sustav. Napomenula je kako su dovršeni programi restrukturiranja u 3. maju, Brodosplitu i Brodotrogiru te da ta brodogradilišta sljedećih deset godina moraju funkcionirati samostalno bez ikakvih oblika državne pomoći.

Istaknula je kako Vlada radi na definiranju određenih mehanizama i načina kako osigurati stabilnu podršku brodogradilištima koja su u teškoćama da jednostavnije financiraju svoju proizvodni ciklus. Riječ je o projektu uspostavljanja jamstvenog fonda koji bi bio na raspolaganju svim brodogradilištima. "Glavni uvjet korištenja ovog novog mehanizma jest stabilna financijska situacija u samom brodogradilištu. Ono na čemu radimo je podrška jednostavnijem i lakšem financiranju proizvodnje, ali podrška koja se ne smije razumijevati u kontekstu državne pomoći", kazala je Dalić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!