13:20 / 16.08.2018.

Autor: HRT

Martinac: Ugradnju solarnih kolektora uvesti kao obvezu

-

-

Foto: - / -

Hrvatska ima ogroman potencijal - od solarne energije, biomasa, bioplina, geotermalne energije, a zapravo je siromašna.
Za javnu je raspravu otvoren prijedlog novog Zakona o obnovljivim izvorima energije (OIE) i traje do nedjelje, 19. kolovoza. O njemu su za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" govorili Renato Filip Martinac, voditelj grupacije Obnovljivi izvori pri Hrvatskoj gospodarskoj komori te Igor Grozdanić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je kako bi se novim Zakonom, uz ostalo, olakšala procedura dobivanja dozvola za projekte vezane za obnovljive izvore energije. Novi zakon trebao bi donijeti značajniji iskorak i kada su u pitanju 'kućne' elektrane, a trebao bi i znatno olakšati građanima da se odluče na taj potez.

Martinac je rekao kako je u cijeloj priči oko obnovljivih izvora energije zanemaren dio koji se odnosi na toplinarstvo te su se stoga odlučili na osnivanje ogranka za toplinsku energiju iz obnovljivih izvora energije pri HGK.

Hrvatska ima ogroman potencijal - od solarne energije, biomase, bioplina, geotermalne energije, a zapravo smo energetski siromašni. Prema njegovom mišljenju, zamjena kotlovnica na lož ulje na one koje koriste biomasu ne bi trebao biti veliki problem. U tom smislu im je cilj stvoriti fond za sufinanciranje takvih projekata. Iznio je podatak da se u Europi od ukupno proizvedenih peleta 62 posto utroši na toplinarstvo. 

Grozdanić je rekao kako su predložene izmjene zakona korak naprijed. Dopune su, kaže, u svojstvu boljeg funkcioniranja tzv. građanske energije, poticajne korištenja sunčeve energije. Također, prema Grozdanićevim riječima, izmjene će pridonijeti liberalizaciji tržišta električne energije. Dodao je kako u zakonu nema puno stavki koje se odnose na toplinsku energiju. 

Martinac smatra da he hrvatska javnost sve više senzibilizirana na obnovljivu energiju. U Hrvatskoj imamo 10 proizvođača peleta, proizvodi se 300 tisuća tona godišnje. Imamo sve domaće proizvode i dobre potencijale i tu sinergiju treba iskoristiti, kaže. Mišljenja je da bi bilo dobro na priobalnom području uvesti kao obvezu ugradnju solarnih kolektora koji proizvode toplinu.

Grozdanić je rekao kako će se novim zakonom olakšati postavljanje sustava za proizvodnju toplinske i električne energije. Hrvatska ima sjajnih potencijala, istaknuo je te naveo primjer Osijeka koji ima broj sunčanih dana približno kao Kvarner i Rijeka. Najviše ih imaju obala i otoci. Slovenija s puno manjim potencijalom ima više tehnologije za sunčevu energiju.

Osim u energiji sunca i vjetra, veliki potencijal je i u geotermalnoj energiji i bioplinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!