07:26 / 08.04.2019.

Autor: E.L.S./Hina

Martinjaš: Manji PDV ugostiteljima za razvoj struke

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kaže da ugostitelje ne bi čudilo i da vladajući još nešto izmisle, jer i sada im se iz mjeseca u mjesec pojavljuju novi troškovi.
Stanje u hrvatskom ugostiteljstvu nije dobro, pogotovo na kontinentu gdje ugostitelji doslovce životare pokušavajući zadržati posao i radnike, te bi bilo iznimno važno da im se smanji PDV i prije svega omogući razvoj struke, ocjena je zamjenika predsjednika Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK Marijana Martinjaša.

Martinjaš, koji je i sam ugostitelj iz Međimurja, i dugo godina se bavi tim poslom, u razgovoru za Hinu objašnjava i zašto se ugostitelji u zadnje vrijeme slabo čuju jer, kako kaže, "kao da su im sve lađe potonule nakon svih neuspješnih apela ovoj vladi i studija o negativnim utjecajima politike na turizam i ugostiteljstvo".

- Ništa se nije ostvarilo što smo tražili, a sustavno se radi na zatomljavanju ugostiteljske struke. Sve naše aktivnosti i zahtjevi po svim županijama, i na moru i na kontinentu, stavljene su po strani i niti je koga briga za to niti je koga zainteresiralo, niti se išta riješilo, jer sve je pod kapom politike, a ona apsolutno nema sluha za naše probleme - kaže Martinjaš.

Kako Državni zavod za statistiku (DZS9 više nema istraživanje o ugostiteljskom prometu, nema se ni gdje vidjeti promet u toj djelatnosti na nacionalnoj razini, a i da ima Martinjaš kaže da bi vjerojatno bila poražavajuća jer su takvi i rezultati u ugostiteljstvu, pogotovo na kontinentu, gdje je i ukupno turizam u puno težoj situaciji nego na obali Jadrana.

- Jako je malo i sve je manje pravih ugostiteljskih objekata koji uspijevaju rentabilno poslovati zbog previsokog PDV-a od 25 posto i još 3 posto poreza na potrošnu, a takvu poreznu presiju nema nitko u svijetu - kaže Martinjaš.

Dodaje da ugostitelje ne bi čudilo i da vladajući još nešto izmisle, jer i sada im se iz mjeseca u mjesec pojavljuju novi troškovi, primjerice sada banke naplaćuju svaku transakciju i svaki polog koji moraju ostaviti, što je isto nekoliko tisuća kuna.

Smatra i da se ugostiteljska struka "crpi do iznemoglosti", čemu ide u prilog i poskupljenje struje, plina, vode i drugih režija, kao i traženja povećanja plaća zaposlenima, koje bi i sam povećao i više nego do sada kada bi bili više rasterećeni od brojnih lokalnih i državnih davanja.

Napominjući da će se ugostiteljima bitno smanjiti pred porez, ali kako PDV i dalje ostaje jako visok, a i ulazne cijene ne da padaju nego i rastu i još će rasti, teško je očekivati bilo kakav napredak i neku profitabilnost.

- Zato pitam i ministra financija Marića i ministra turizma Cappellija koji su njihovi motivi što se tako djeluje prema ugostiteljskoj struci jer nitko od nas ugostitelja to ne može shvatiti - pita Martinjaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!