18:25 / 21.10.2019.

Autor: HRT

Maslina je neobrana

Foto: Radio Dubrovnik

Foto: Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Unatoč dobrom urodu iznimno dobroj kvaliteti ploda, zbog čega će i kvaliteta ulja biti jedna od boljih, mnogi još čekaju s berbom.
Iako su mnoge uljare u Dalmaciji s preradom maslina počele prije 10-ak dana, berba još nije u punom jeku. Prema ustaljenoj tradiciji, intenzivirat će se ovih dana, a to bi se, smatraju stručnjaci, ipak trebalo mijenjati.

Dalmatinski maslinari kojima je važna kvaliteta ulja rano počinju s berbom. No, unatoč dobrom urodu na pojedinim područjima i iznimno dobroj kvaliteti ploda, zbog čega će i kvaliteta ulja biti jedna od boljih, mnogi još čekaju s berbom.

U tom čekanju nažalost puno je tradicije, jer nekada se moralo čekati na red zbog malog broja uljara, ali danas ima i drugih razloga. Nema tko brati. Međutim, još uvijek ima tko kupovati, jer ulje se proda bez problema, bilo kroz turizam, bilo domaćim ljudima koji nemaju svoje masline.

No, ono što još muči dalmatinske maslinare i uljare jest stopiran zahtjev za dobivanje oznake izvornosti, zbog čega već 8 godina postoji i tužba, jer je Ministarstvo zapriječilo taj proces. A oznaka izvornosti potvrda je kvalitete koja bi omogućila izlazak i na svjetske karte maslinova ulja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!