16:07 / 13.03.2019.

Autor: Melita Šare/V.K./HRT

Maslinari Morović osvojili svjetsko zlato

-

-

Foto: - / -

Maslinari Morović s Dugog otoka nedavno su se s prestižnog natjecanja u Milanu vratili s osvojenim zlatom za svoje ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje.
Maslinari Morović s Dugog otoka nedavno su se s prestižnog natjecanja u Milanu vratili s osvojenim zlatom za svoje ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje.

Ovih dana konačno su uspjeli  ishodovati i građevinsku dozvolu za svoj novi projekt - uljaru, kušaonicu i apartmane za turiste, uklopljene u otočni ambijent.

Iako su iz Splita, Morovići u masliniku na Dugom otoku provode i sto dana godišnje. Sada se masline gnoje. Budući da su perfekcionisti, kakvi maslinari uostalom i trebaju biti da bi dobili vrhunsko ekološko ulje, ništa ne prepuštaju slučaju. Tako rezultat nije izostao u Milanu, na prestižnom uljarskom natjecanju.

- Mi smo poslali tri uzorka , dvije su "The best of the world" i jedna je zlatna, rekao je Goran Morović, maslinar u Žmanu.

Velik je to uspjeh uzme li se u obzir da su na natjecanja Morovići krenuli tek prije nekoliko godina.

- Kada sam prvi put bio tamo rekao sam da su oni kao Ferrari, a mi smo kao romobil bez jednog kola, istaknuo je Goran.

Ali klimavi romobil opasno je sustigao svjetske, mediteranske maslinare. Štoviše, pretekao ih je. Ovoj maslinarki ne možete podvaliti mačka u vreći. Ali mnogima pod ekstradjevičansko nažalost, možete prodati čak i ulje kojim biste mogli podmazivati strojeve.

- Ako vam je aroma svježa , ulje je mirisno i miriše na svježe pokošenu travu, na neko ugodno voće, neustajalo, naglašava Nives Morović, OPG Morović u Žmanu.

Čak i za dizajn ove boce prošle godine osvojili su zlatnu medalju u Milanu. Što zvuči gotovo nemoguće u oštroj talijanskoj konkurenciji.

- Njihov RAI 1 je bio prilično zainteresiran vidjeti, što se to dogodilo da su Hrvati pokupili u dizajnu neku novu nagradu, rekla je Nives.

Nakon dugotrajne borbe s birokratskim mozgovima, počinju graditi jedinstveni turistički kompleks. Jednostavno - ukopat će ga u brdo, stopiti s okolišem i maslinikom. Bit će to prostor s apartmanima, uljara, kušaonica i izložbeni kutak.

- Krećemo već idući mjesec u izgradnju, naglasio je Goran.

Nema što, građevina većim dijelom ukopana u padine brijega i u zemlju, s ovakvim pogledom pružit će jedinstven doživljaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!