16:40 / 28.12.2020.

Autor: Marija Dujmić/IMS/V.G./HRT

Masline prerađene, ulje se pretočilo

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Masline su odavno pobrane i prerađene. Ove je godine, zbog raznih klimatskih uvjeta, urod u Dalmaciji u prosjeku bio za 30 posto manji nego prethodnih godina, pa tako i na otoku Hvaru.
Strojevi u uljarama odavno miruju, premda su u nekim dobrim godinama uljare znale raditi i do Nove godine. Prerada je davno završila i ulje se već pretočilo.

➡️ Stanislav, dobra duša hvarskih maslinika
➡️ Maslinik- antistresna terapija

- Moja uljara je preradila 60 % prošlogodišnje berbe maslina koja je bila izvanredna na čitavom otoku i mogu kazati da je kvaliteta ulja jako dobra, kazao je Antun Balić, iz Svirča.

- Za nas je ova godina bila fantastična, u tri maslinika smo postigli rekorde i digli smo proizvodnju nekih 30 posto u odnosu na do sada najbolju godinu, kazao je Mladen Makjanić, iz Dola.

Kada su ozbiljnije krenuli u maslinarstvo, Mladen i njegov sin zainteresirali su se za kolekcionarstvo sorti, pa su uspjeli doći do nekih 200-tinjak sorata. 

Kraj godine obilježit će i odlazak Stanislava Štambuka iz savjetodavne službe u mirovinu. A upravo je on jedan od najzaslužnijih što su se dogodile kvalitetne promjene u načinu uzgoja i prerade maslina. Neki su maslinari odradili i jesensku, takozvanu grubu rezidbu, a uskoro će i proljetna.

- Prije su se masline držale dosta visoko, danas je malo to drugačije, masline se drže dosta nisko, kazao je Božidar Balić, Svirče.

-  Stanko je tu jedan od doajena i najistaknutiji predstavnik te službe i on je kroz svoju ljubav prema maslinarstvu sigurno puno pomogao razvoju dalmatinskog maslinarstva, kazao je Mladen Makjanić.

- Stanje se dosta popravilo, što su poljoprivrednici tražili savjete od mene i mogu reći ne da sam ja za to zaslužan, zaslužni su i oni koji su mi pomogli, sami poljoprivrednici, kazao je mr.sc. Stanislav Štambuk, iz Ministarstva poljoprivrede.

Nedostajat će Stanko svim hvarskim poljoprivrednicima, jer on doslovno živi sa svojim maslinarima. I premda je na godišnjem, telefon ne prestaje zvoniti, jer maslinari u svako doba od njega traže savjet. Stanko ne miruje jer on jednostavno voli dijeliti svoje znanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!