Mastercard i Nexo lansirali kreditnu karticu baziranu na kriptovalutama

13.04.2022.

15:26

Autor: M.Š./Hina/HRT

Mastercard će predstaviti karticu baziranu na kriptovalutama

Mastercard će predstaviti karticu baziranu na kriptovalutama

Foto: Primakov / Shutterstock

Digitalna tvrtka za trgovinu i kreditiranje u kriptovalutama Nexo objavila je da je u suradnji s globalnom kartičnom tvrtkom Mastercard u srijedu u Europi lansirala prvu kreditnu karticu u svijetu baziranu na kriptovalutama.

Nexo Card bit će u početnoj fazi dostupan samo u nekoliko europskih zemalja, a funkcionirat će kao kreditna kartica s digitalnom imovinom kao kolateralom za odobreni kredit.

Kartica je povezana s kreditnom linijom koju odobrava Nexo, a bazirana je na položenim kriptovalutama. Može se koristiti kod 92 milijuna trgovaca diljem svijeta koji prihvaćaju plaćanje Mastercardom.

Kupci će moći potrošiti do 90 posto položene kriptoimovine, objašnjavaju u Nexu.

- Kartica ne uključuje minimalni iznos otplate (kredita), mjesečne ni naknade za neaktivnost. Nema ni deviznih naknada za iznose do 20.000 eura mjesečno, rekao je Nexo.

Potrošnja nije limitirana, kao ni iznos koji se može podići s otvorene kreditne linije, a kamata se plaća samo na iskorišteni iznos kredita. Za klijente s omjerom kredita i pologa od 20 posto iznosi 0 posto.

Većina tradicionalnih kreditnih kartica nije osigurana pologom i uključuje limit potrošnje, napominje Reuters.

- Mastercard uviđa da digitalna imovina iz temelja mijenja svijet financija, rekao je Raj Dhamodharan iz Mastercarda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!