18:37 / 13.03.2019.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/V.K./HRT

Međimurje u Financial Timesu

-

-

Foto: - / -

Svake godine Financial Times u Cannesu dodjeljuje nagrade najboljim gospodarskim regijama. Među njima se već drugi put našla Međimurska županija.
Svake godine Financial Times u Cannesu dodjeljuje nagrade najboljim gospodarskim regijama. Među njima se već drugi put našla Međimurska županija. Nakon prošlogodišnje nagrade za privlačenje stranih ulagača, ovaj put Međimurje je proglašeno najpogodnijom regijom za uspješno poslovanje.

"Plati pa traži" geslo je jedne od najvećih tvrtki u Međimurskoj županiji. Prosječna neto plaća ovdje je 8 i pol tisuća kuna.

- Dečki su super, svašta su me naučili, pomognu mi, super. Posao je izazovan, stalno je nešto novo, super, savršeno! Ja zadovoljna, rekla je Maja Kirić.

250 je zaposlenih, ostvaruju izvoz od 70 posto. Posluju više od pola stoljeća.

- Međimurska županija je jako povoljna zbog samog položaja, blizine Mađarske, Slovenija, Austrije, blizu nam je autocesta. I mogu reći da su u Međimurju vrijedni ljudi, naglašava Davor Zidarić, direktor Centrometala.

Prije 15 godina Jako Horvat rodni Cavtat zamijenio je Međimurjem. 

- Ja sam prilično impresioniran Međimurjem. Mentalitet je drugačiji, bliži zapadnoeuropskom. Cijelo okruženje, poduzetnička atmosfera je dosta poticajna, govori Jako Horvat, voditelj projekata u Sobočan interijerima.

Upravo je Međimurska županija, kao najpogodnija regija za uspješno poslovanje, u Cannesu primila priznanje Financial Timesa. Presudili su stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja, učinkovitost javne uprave, ulaganja u infrastrukturu.

- Ovo je velika šansa za cijelu zemlju. Jer će nakon Brexita mnoge tvrtke se seliti u zemlje europske unije i Hrvatska tu mora iskoristit svoju šansu. Pozicionirani smo dobro, imamo ugled i na regionalnoj razini, zaključuje Matija Posavec, međimurski župan.

A ide se i dalje - cilj je nastavak rasta BDP-a i ulaganja te smanjenje stope nezaposlenosti. Iako je ona već sad na zavidnih 5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!