Međunarodne turističke organizacije: Ograničenja putovanja ublažiti ili ukinuti

25.01.2022.

15:27

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zvonimir Barisin / PIXSELL

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Europsko udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) upozorile su u utorak da ograničenja putovanja ne funkcioniraju i ne pridonose nikome, tražeći ukidanje ili ublažavanje tih mjera, uz ujednačavanje pravila putovanja, izvijestili su iz UNWTO-a i ECTAA-e.

Iz UNWTO pritom u priopćenju pozdravljaju i poziv 'sestrinske' UN-ove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se ograničenja putovanja ukinu ili ublaže, napominjući kako se WHO poziva na nove dokaze o porastu i širenju omikron varijante virusa.


UNWTO: Mjere ograničenja putovanja prouzročile štete, a cijepljenje ne bi trebao biti jedini uvjet za putovanja


- Ograničenja putovanja nisu samo neučinkovita nego i kontraproduktivna. Takve su mjere tek neznatno pridonijele zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, a prouzročile su društvenu i ekonomsku štetu, najviše u zemljama u razvoju, ističu iz UNWTO-a, koji se cijelo vrijeme pandemije protivi općim ograničenjima putovanja, smatrajući da to može "obeshrabriti transparentno i brzo izvješćivanje o novonastalim varijantama".


Boljim rješenjem vide dodatne mjere za ublažavanja tih ograničenja, uključujući, ali ne ograničavajući ih samo na testiranje, izolacije, karantene i cijepljenje, koje bi se sve i uvijek trebale temeljiti na dokazima i prilagoditi promjenjivim okolnostima. S te strane, ne slažu se ni s mjerom da cijepljenje bude jedini uvjet za dobrodošlicu turistima.


- Kada je riječ o zaustavljanju širenja novih varijanti virusa, ograničenja putovanja jednostavno nisu učinkovita. Zapravo, presijecanjem 'životnog pojasa' turizma, opća ograničenja donose više štete nego koristi, posebno u destinacijama koje povezuju međunarodne turiste zbog poslova, ekonomske dobrobiti i održivih promjena, poručio je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili.


Iz UNWTO-a ističu i da su za potrebe izvješća UN-a o svjetskoj ekonomskoj situaciji i izgledima za 2022. dostavili službene podatke o putovanjima, s naglaskom da je oporavak od posljedica pandemije "neravnomjeran i krhak" i u razvijenim i u zemljama u razvoju, što utječe i na preokret tj. slabi napredak prema postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG).


- Ponovo pokretanje turizma je imperativ jer se tako pokreće i oporavak i vraća na pravi put prema ispunjavanju SDG-a, posebice zbog klimatskih promjena. UNWTO stoga pozdravlja nove smjernice WHO-a, koje naglašavaju neučinkovitost ograničenja putovanja, a pojačavamo i njihove preporuke protiv korištenja statusa cijepljenja kao jedinog uvjeta za dobrodošlicu turistima, posebno kada su stope cijepljenja po svijetu i dalje vrlo neujednačene, naznačio je Pololikashvili.


ECTAA: Prometna i turistička udruženja pozivaju države članice EU na usklađivanje pravila putovanja


Iz ECTAA-e su u utorak zajedno s prometnim udruženjima iz EU poručili da je putnicima i poslovnim ljudima potreban stabilan i koherentan europski okvir za ponovno pokretanje putovanja i sigurnu pripremu za proljeće, uz poziv državama članicama EU na usklađivanje pravila putovanja.


Osvrću se pritom na porast zaraženih i širenje novih varijanti virusa u posljednjih nekoliko tjedana u Europi te najave iz Europske komisije iz prosinca 2021. da će EU digitalni COVID certifikat (DCC) vrijediti devet mjeseci bez dopunskog cjepiva, a što su neke zemlje EU već "prekršile" odnosno Francuska, Italija, Danska i Malta skratile su valjanost COVID propusnica za cijepljene za nacionalnu upotrebu na do sedam ili tri mjeseca.


- Niz zemalja također je uvelo i dodatne zahtjeve za testiranje koji se primjenjuju na cijepljene/preboljele putnike iz EU-a, što je protivno trenutnim preporukama. To jako zabrinjava prometna i turistička udruženja u Europi, naglašavaju iz ECTAA-e.


Navode i kako podržavaju Europsku komisiju prema kojoj je usklađeno razdoblje valjanosti COVID potvrda nužno za sigurno slobodno kretanje i koordinaciju na razini EU-a te preporučuje članicama da primjene isto razdoblje valjanosti potvrda za putovanja unutar EU-a i na nacionalnoj razini.


No, nova odstupanja zabrinjavaju, zbog čega bi se, smatraju u tim udruženjima, države članice trebale uskladiti tako da putovanja između država članica budu moguća pod jednakim uvjetima diljem EU-a u svakom trenutku, a ne da njih nekoliko nastavlja djelovati jednostrano, usvajajući različito razdoblje valjanosti COVID potvrda, kao i različita pravila u vezi s djecom i mlađima od 18 godina.


- Te nedosljednosti će izravno utjecati na obitelji koje žele putovati u zimi i na proljeće, a pogađaju i pojedinačne putnike i tvrtke za planiranje budućih putovanja i rezervacije za odmor, koje su trenutno i u prometu i u turizmu još uvijek i više od 30 posto ispod razine iz 2021. godine, upozoravaju iz ECTAA-e.


I oni se pozivaju na objave WHO-a, koja naglašava neuspjeh ograničenja putovanja u međunarodnom širenju omikrona, poručuju da se tim ograničenjima ugrožava sigurno i slobodno kretanje u EU te pozivaju vlade da prestanu odstupati i da osiguraju jasan i usklađen proces na europskoj razini.


- Sada je i više nego do sada potrebna koordinacija između nacionalnih vlada kako bi se osigurala jasna, sigurna i dosljedna pravila te podržalo povjerenje putnika, spasila predstojeća ljetna sezona i u konačnici osigurao gospodarski oporavak, u čemu je turizam vrlo važan, zaključuju iz ECTAA-e.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!