19:19 / 09.04.2019.

Autor: I.H./HRT/Hina

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na Sajmu gospodarstva Mostar 2019. sudjeluje oko 800 izlagača iz 30 zemalja. Organizatori očekuju da bi sajam moglo posjetiti 50 tisuća ljudi.
U Mostaru je počeo 22. međunarodni gospodarski sajam. Predstavljaju se izlagači iz 30-ak zemalja, a hrvatsko izaslanstvo predvodi ministar gospodarstva Darko Horvat.

Sajam svake godine okupi lidere zemalja regije, a ovogodišnji je partner Kina. Hrvatska je predstavljena s više desetaka tvrtki koje su predstavljene u zajedničkom izložbenom prostoru.

Na Sajmu gospodarstva Mostar 2019. sudjeluje oko 800 izlagača iz 30 zemalja. Organizatori očekuju da bi sajam moglo posjetiti 50 tisuća ljudi. U sklopu sajma bit će organizirane i podsajamske manifestacije "Sajam turizma" i "Sajam knjige i izdavaštva", kao i brojne konferencije, okrugli stolovi i radionice.

- Sajam je oduvijek imao političku važnost - bio je poligon svojevrsnog gospodarskog obračuna između Hrvatske i Srbije za prevlast nad BiH tržištu. Lani je RH bila zemlja partner, u ovom trenutku smo i dalje broj jedan u gospodarskoj razmjeni, ali ove godine su se pojavili i Kinezi i ovaj sajam su ocijenili događajem iznimne važnosti, javio je Ivica Đuzel.

- Razgovarat će se o gospodarstvu i svemu onome što će donijeti dobrobit i Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i svim ljudima koji hoće i žele ostati ovdje na ovom prostor, a ja znam da takvih ima mnogo, rekao je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

- Razgovarao sam s gospodinom Čovićem i o odnosima Srba i Hrvata. Smatram da bez obzira na teško historijsko naslijeđe i razlika u stavovima oko onoga što se u prošlosti zbivalo mislim da je važno da gledamo u budućnost u nadi boljeg razvoja i sve bližeg razumjevanja. To isto želimo i s Bošnjacima. Mislio sam da će ovdje biti i gospodin Izetbegović, ali mi se ne miješamo u unutrašnje odnose u BiH, to je sve što mogu reći, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. - Sutra će ovdje biti gospodin Izetbeghović, to pitajte njega. Mislim da je to loša poruka, jer mi moramo pokazati kroz Sajam u Mostaru jačanje tih odnosa u BiH koji se danas nalaze na velikom iskušenju i s te strane mi jre žao. No, to je njihocv izbor, Sajam je organiziran bolje neko ikada do sada, rekao je Dragan Čović, dopredsjedatelj Doma naroda Skupštine BiH. Na međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar, Hrvatska je predstavljena s više desetaka tvrtki koje su predstavljene u zajedničkom izložbenom prostoru. Na Sajmu gospodarstva Mostar 2019. sudjeluje oko 800 izlagača iz 30 zemalja. Organizatori očekuju da bi sajam moglo posjetiti 50 tisuća  ljudi. U sklopu sajma bit će organizirane i podsajamske manifestacije "Sajam turizma" i "Sajam knjige i izdavaštva", kao i brojne konferencije, okrugli stolovi i radionice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!