19:26 / 30.09.2019.

Autor: HRT

Mega suđenje za "diselgate" - i zbog duševnih boli

Foto: Simon Steinberger / Pixabay

Foto: Simon Steinberger / Pixabay

Foto: - / -

Nitko od vlasnika nije fizički oštećen, ali neki smatraju da je njihova duševna bol jednako važna.
Pred Višim pokrajinskim sudom u Braunschweigu započeo je u ponedjeljak dosad najveći sudski proces u kojem kupci Volkswagenovih vozila od ovog automobilskog koncerna traže odštetu zbog štete pretrpljene skandaloznim manipuliranjem podacima o količini štetnih ispušnih plinova kod automobila s dizelskim motorima.

- Sud mora prvo procijeniti u kojoj mjeri je kupcima Volkswagenovih vozila bila nanesena šteta, rekao je na početku suđenja sudac Michael Neef.

Volkswagen tvrdi da kupci vozila u kojima je bio ugrađen zabranjeni softver koji je manipulirao podacima o ispušnim plinovima nisu pretrpjeli nikakvu štetu te da dalje koriste svoje automobile.

No sada na red dolaze odvjetničke finese. Istina je, nitko od vlasnika nije fizički oštećen, ali neki smatraju da je njihova duševna bol jednako važna.

- Razočaran sam i povrijeđen. Nesvjesno sam vozio automobil koji je bio štetan za okoliš. I sada se osjećam krivim, kaže jedan vlasnik folkswagen automobila.

Kao tužitelj u ovom procesu nastupa Savezni ured za zaštitu potrošača i Njemački automobilski klub ADAC, koji zastupa oko 470.000 Volkswagenovih kupaca.

Tužitelj Volkswagenu predbacuje da je "namjerno i protiv pravila" oštetio svoje kupce.

Jedno od pitanje koje sudsko vijeće treba razriješiti je i u kojoj mjeri su svi tužitelji, koje jedinstveno zastupaju Ured za zaštitu potrošača i ADAC, u istoj mjeri pogođeni skandalom.

Kako je objašnjeno na početku procesa, sud isto tako treba utvrditi je li šteta nastala smanjenjem vrijednosti automobila na dizelski pogon zbog skandala oko manipulacije ili tek nakon javne rasprave u Njemačkoj oko zagađenja zraka i sudskih procesa koji su urodili zabranom prometa za sva dizel vozila u nekim njemačkim gradovima.

Promatrači procjenjuju da bi slučaj, zbog složenosti i činjenice da se radi o prvom slučaju skupnog podnošenja tužbe, mogao biti prebačen na Visoki njemački sud te da bi mogao trajati godinama.

Koncern Volkswagen je u SAD-u, gdje je 2015. i otkriven skandal oko manipulacije vrijednosti štetnih ispušnih plinova, dosad već isplatio nekoliko milijardi dolara kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!