07:45 / 11.04.2020.

Autor: B.A./Hina

Meksiko spriječio dogovor o smanjenju proizvodnje nafte

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Glavne zemlje proizvođači nafte pokušali su se u četvrtak i petak dogovoriti o smanjenju proizvodnje za više od petinu
Vodeće zemlje izvoznice nafte zbog odbijanja Meksika nisu uspjele u petak dogovoriti smanjenje proizvodnje nafte iako je i predsjednik SAD-a Donald Trump ponudom meksičkom predsjedniku pokušao pomoći u postizanju sporazuma.

Glavne zemlje proizvođači nafte pokušali su se u četvrtak i petak dogovoriti o smanjenju proizvodnje za više od petinu kako bi podigli cijene koje je drastično srušila pandemija koronavirusa.

Rijad, Moskva i njihovi saveznici, koji čine neformalnu OPEC+ skupinu zemalja izvoznica nafte dogovorile su na maratonskim razgovorima u četvrtak za 10 posto, odnosno 10 milijuna barela dnevno, smanjiti globalnu proizvodnju sirove nafte i poručile da žele da i drugi proizvodnju, uključujući SAD i Kanadu, smanje za pet posto.

No nastojanja da se postigne dogovor blokirao je Meksiko koji je bio spreman svoju proizvodnju smanjiti samo za četvrtinu od onoga što je tražio OPEC+, iako je meksički predsjednik rekao da je Washington ponudio napraviti dodatne rezove sa svoje strane.

Mjere za suzbijanje pandemije Covida-19 drastično su smanjile potražnju za gorivom i snizile cijene nafte, potkopavajući proračune izvoznica nafte i američku industriju proizvodnje nafte iz škriljevca koja je zbog visokih cijena proizvodnje osjetljivija na pad cijena.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador u petak je rekao da je Trump ponudio dodatno smanjiti proizvodnju u SAD-u, što je neuobičajen čin američkog predsjednika koji već dugo kritizira OPEC.

Trump, koji je Saudijskoj Arabiji prijetio carinama ako ne riješi problem prekomjerne ponude, rekao je da su Sjedinjene Države spremne pomoći Meksiku no napomenuo je i da očekuje da SAD očekuje da su usluga vrati. Nije pojasnio na točno koji način.

Ta ponuda, međutim, nije bila dovoljna za postizanje dogovora.

Dva izvora bliska razgovorima rekla su da se Saudijska Arabija u četvrtak i petak na videokonferenciji ministara energetike skupine G20, kojoj je bila domaćin, sukobila s Meksikom. Konferencija 20 najvećih gospodarstava trebala je podržati OPEC+ u nastojanju da regulira tržište nafte.

U priopćenju skupine G20 objavljenom satima nakon razgovora ne spominju se rezovi niti količine nego samo "mjere za osiguravanje stabilnosti tržišta".

Ostaje nejasno kako bi se sada mogao zaključiti dogovor skupine G20.

- Pozivamo sve nacije da uporabe sva sredstva koja su im na raspolaganju kako bi pomogle smanjiti višak, rekao je ministar energetike SAD-a Dan Brouillette na razgovorima G20.

Brouillette je rekao da će SAD ponuditi potporu prirodnim smanjenjem proizvodnje uslijed ekonomskih okolnosti. Iako to nije formalno smanjenje, ono još uvijek predstavlja krupan zaokret zemlje koja se nikada nije pridružila u koordiniranoj akciji.  

Brouillette je rekao da bi proizvodnja u SAD-u mogla pasti dva do tri milijuna barela dnevno (bdp) do kraja 2020., što je više no što su dužnosnici ranije naznačili. Cijene nafte nisu porasle nakon razgovora o smanjenju proizvodnje u četvrtak, jer bi čak i smanjenje bez presedan od 15 posto u odnosu na smanjenje potražnje od 30 posto.

Meksički predsjednik je rekao da je skupini OPEC+ ponudio smanjenje od samo 100.000 barela dnevno, a ne 400.000 koliko je zatraženo, ali je istaknuo i kako mu je Trump "vrlo velikodušno rekao da će nam pomoći dodatnim smanjenjem od 250.000" barela dnevno.

Trump je petak novinarima u Washingtonu potvrdio da je Meksiku dao takvu ponudu. 

Meksiku, koji je već dugo u sporu s Washingtonu zbog Trumpovih planova za izgaranju zida na granici između dvije zemlje, važniji je obim proizvodnje manje od niskih cijena nafte zbog njegovih programa zaštite od pada cijena.

- Mi ćemo pristati na smanjenje. Oni će pristati na nešto drugo kako bi nam to nadoknadili u budućnosti, rekao je.

Na videokonferenciji u četvrtak  OPEC+ je skicirao je dogovor prema kojem bi zemlje-sudionice inicijative smanjile proizvodnju za 10 milijuna barela dnevno, odnosno za petinu.

Proizvodnja se po tom nacrtu dogovora trebala smanjiti za 10 milijuna u svibnju i lipnju, te za osam milijuna barela od srpnja do kraja godine. Od siječnja 2021. do travnja 2022. godine smanjivala bi se za šest milijuna barela dnevno, prema priopćenju OPEC+.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!