09:43 / 29.01.2018.

Autor: HRT

Memorandum o uspostavi partnerstva za naukovanje u RH

-

-

Foto: - / -

Taj dokument trebao bi dati novi zamah razvoju suradnje u svrhu promicanja važnosti i značaja strukovnog obrazovanja i naukovanja.
U Hrvatskoj obrtničkoj komori potpisan je Memorandum o razumijevanju u uspostavi partnerstva za naukovanje između Vlade, Agencije za strukovno obrazovanje, Hrvatske gospodarske komore te Hrvatske obrtničke komore.

Dokument promiče važnost strukovnog obrazovanja i trebao bi donijeti značajne promjene u sustavu srednjoškolskog obrazovanja u strukovnim školama. To znači bolju organizaciju prakse i bolju kvalitetu obrazovanja.

Konačni cilj trebao bi biti da polaznici strukovnih srednjih škola pola obrazovanja provode na praksi, a drugu polovicu u razredu.

Inače, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europske unije koja još uvijek nije provela dualni sustav obrazovanja, a on se pokazao kao izuzetno uspješan model primjerice u Njemačkoj i Austriji. Učenici za praksu koju odrađuju bivaju plaćeni, a s druge strane poslodavci mogu na ovaj način prepoznati kvalitetan kadar - i ako žele, nakon školovanja mogu ih zaposliti."Kao što bez poslodavaca nema naukovanja, bez partnerstva nema niti kvalitetnog strukovnog obrazovanja", rekao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore, dodavši kako je uvjeren da će jedino suradnjom i partnerstvom ostvariti zadani cilj, i to "nakon dugih 25 godina lutanja".

Ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je kako to ministarstvo provodi niz financijskih programa kojima podupire učenike u strukovnim zanimanjima, mentore, ali i one koji primaju učenike na strukovno obrazovanje.

Hrvatska obrtnička komora provodi projekt  Erasmus + "Uključite se u EP4A: Europska partnerstva za naukovanje", koji za cilj ima promovirati naukovanje izgradnjom partnerstva između relevantnih dionika u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju to jest nadležnih ministarstava i agencija, komora, tvrtki, strukovnih škola i socijalnih partnera. Današnjim potpisivanjem memoranduma uspostavljeno je partnerstvo za naukovanje između potpisnika.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sigurna je da to neće biti samo jedan sporazum koji će potpisati, nego da je to vrlo jasna platforma na kojoj se zajedno radi. "Očekujemo da ova reforma strukovnoga obrazovanja bude u fokusu sljedeće tri godine rada ove Vlade", poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!