19:23 / 05.02.2019.

Autor: Ivanka Bukulin/HRT

Migranti poduzetnici - teže im je nego domaćima, ali ne odustaju

-

-

Foto: - / -

I njih, kao i domaće - muče isti problemi. Najveće su administrativne barijere.
Mnogi migranti koji su posljednjih godina sreću odlučili potražiti u Hrvatskoj upuštaju se i u poduzetničke vode. No i njih, kao i domaće - muče isti problemi. Najveće su administrativne barijere, u nekim slučajevima i za njih teško premostive.

Princ Wale Soniyiki je u Hrvatsku stigao prije sedam i pol godina. Pobjegao je od rata u Nigeriji preko Sredozemlja, no umjesto u Italiju doplovio je u Hrvatsku. Obavljao je brojne poslove dok nije odlučio otvoriti afrički restoran u središtu Zagreba.

Mirela se doselila u Hrvatsku iz Rumunjske. Bilo joj je lakše jer ipak dolazi iz zemlje unutar Europske unije. Danas ima trgovine u kojima prodaje svoje ručno rađene narukvice i ogrlice.

Za razliku od domaćeg stanovništva, useljenici se češće i lakše odlučuju na poduzetničke pothvate. No bit će im teže jer samo za temeljni kapital treba im pet puta veća svota nego domaćima, umjesto 20 tisuća, treba im 100 tisuća kuna.  

Uz to, ni banke im ne žele odobriti kredit za posao dok nemaju status državljanina. Unatoč svim zaprekama, ipak ne odustaju. I Mirela i Princ nadaju se da će uskoro zapuhati neki povoljniji vjetrovi koji će im pomoći da lakše posluju - daleko od rodnog doma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!