Mihaljinac-Knežević: U segmentu novogradnje ne očekujemo velike padove

14:54 / 24.05.2022.

Autor: HRT

Mihaljinac-Knežević: U segmentu novogradnje ne očekujemo velike padove

Mihaljinac-Knežević: U segmentu novogradnje ne očekujemo velike padove

Foto: HTV / HRT

Astronomske cijene nekretnina u Hrvatskoj već su duže predmet razgovora mnogih hrvatskih građana koji su zabrinuti hoće li se cijena kvadrata ikada spustiti – i ako da, kada? Priuštivost nekretnine veliki je problem, kaže Lana Mihaljinac-Knežević iz Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK. Postoji određeni segment stanovništva koji si trenutno ne može priuštiti nekretninu – i to ne samo u Hrvatskoj, nego globalno. Ističe kako je problem to što u Hrvatskoj ne postoji sustavna politika stambenog zbrinjavanja stanovništva.

Ipak, podaci pokazuju kako su se transakcije iz 2021. godine vratile na razinu iz 2019., i većina nekretnina se ipak uspijeva prodati. No, Mihaljinac-Knežević napominje kako se tržište mora promatrati geografski – u Zagrebu je, primjerice, potpuno drugačija situacija u odnosu na ostatak kontinentalne Hrvatske ili u odnosu na obalu. Tržište se, dodaje, također mora dijeliti i na segment novogradnje i starogradnje.

- To su dva potpuno različita dijela tržišta koja ne možemo uspoređivati, ali to toga dolazi, pa se stječe dojam da cijene svega rastu na svim područjima – to nije tako, rekla je Lana Mihaljinac-Knežević gostujući u emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

Unatoč činjenici da su cijene kvadrata iznimno visoke, kad god se oglase stanovi u gradnji, oni nerijetko budu rasprodani u roku od nekoliko tjedana. Postavlja se pitanje tko kupuje te kvadrate?

- Ponavljam, situacija nije kakva se čini na prvi pogled. Broj novoizgrađenih stanova u Hrvatskoj je prošle godine i dalje bio skoro upola manji nego na vrhuncu tržišta sredinom 2000. Očito je da se ne gradi dovoljno novih stanova, pogotovo u Zagrebu gdje je velika potražnja za novogradnjom zbog potresa. Inače je novogradnja zbog svojih karakteristika vrlo tražena, i onda taj broj izgrađenih stanova uspijeva naći kupce - to su oni s višom platežnom moći, oni koji su akumulirali nešto kapitala ili su godinama zarađivali u turizmu pa imaju ušteđevinu. I subvencije su potaknule kupnju jer su određeni broj kreditno sposobnih 'gurnule' prema tome da si na određeno vrijeme mogu priuštiti skuplje kvadrate, objašnjava.

Što se tiče segmenta starogradnje, kaže Mihaljinac-Knežević, također je tražena.

- Često je na dobroj lokaciji – pogotovo u Zagrebu gdje je mnoga starogradnja protupotresno građena. Problem sa starogradnjom trenutno je što vlasnici imaju previsoka očekivanja oko cijene. Nekretnine koje se realno procijene, prodaju se odmah. Međutim, vlasnici bi morali promijeniti svoja očekivanja i voditi se stručnim savjetima, a ne uspoređivati se s novogradnjom i traženim cijenama drugih nekretnina na nekretninskim portalima, napominje.

Za razliku od obalnog dijela Hrvatske i Zagreba gdje kupci moraju izdvojiti pozamašnu svotu novca za nekretninu, u Slavoniji je, primjerice, situacija potpuno drugačija.

- Hrvatsko tržište nekretnina je strašno segmentirano. U kontinentalnim dijelovima Hrvatske gdje vidimo demografske probleme i lošu ekonomsku situaciju, vidimo i znatno manji broj transakcija nego na moru, kao i puno manje cijene nekretnina, kaže.

Hrvatska je, kaže Mihaljinac-Knežević, u Europi treća po postotku vlasništva nekretnina – odmah iza Rumunjske i Češke. To je rezultat naše povijesti, otkupa stanarskih prava. Imamo vrlo tradicionalan pristup vlasništvu i ulaganju, koji je primarno u nekretnine. Problem je što Hrvatska nema sustavnu stambenu politiku za zbrinjavanje stanovništva koje si ne može kupiti nekretninu. U nekim državama u svijetu takva politika postoji već desetljećima, a u tome prednjači Austrija, odnosno Beč. To je jedan od razloga zašto si mnogi u Hrvatskoj moraju kupiti nekretninu, dodaje.

Pad cijena nekretnina je trenutno teško prognozirati, napominje, radi neizvjesnosti situacije u Ukrajini i Kini, te radi pandemije.

- Mislim da možemo očekivati stabilizaciju u određenim segmentima. U segmentu novogradnje ne očekujemo velike padove, a u segmentu starogradnje bismo voljeli vidjeti pad traženih cijena – onda će i taj segment tržišta nastaviti biti aktivan, zaključuje Mihaljinac-Knežević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!