07:36 / 20.07.2021.

Autor: B.A./HRT

Milanović u Varaždinu posjetio Varteks

Predsjednik Milanović u posjetu Varteksu

Predsjednik Milanović u posjetu Varteksu

Foto: HTV / IMS

Varteks je "jedan od zadnjih uspravnih primjera tekstilne industrije u Hrvatskoj i nadam se da će to i ostati", izjavio je u utorak u Varaždinu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je dobrim ocijenio što je Vlada projekt te tvrtke uvrstila u strateške projekte.

Predsjednik je obišao proizvodne pogone Varteksa i izložbene prostore Varteksa i VarteksPRO (specijalna vojna odjeća) te održao radni sastanak s predstavnicima tvrtke, čiji je projekt Vlada uvrstila u popis strateških, prioritetnih projekata.

Vlada je, naime, u lipnju projekt "Varteks kvart - urbana regeneracija" proglasila strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske, a riječ je o projektu koji je vrijedan 182,7 milijuna kuna.

- To je dobro jer bez državne pomoći to, nažalost, neće ići. Polako se svi gase, male su plaće i bez pomoći vlasti i politike, države, ta vrsta proizvodnje, posebno ova ambicioznija vrsta tekstilne industrije koja ostvaruje nekakvu dobit, ne može i naprosto treba potporu, izjavio je predsjednik Zoran Milanović.

S time se složio i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj koji je na sastanku s predsjednikom u Gradskoj vijećnici istaknuo da Varteksu treba i pomoć Grada Varaždina.

- Nadamo se da ćemo zajedno s Upravom pomoći da Varteks preživi, zato jer Varteks ima tradiciju i tih tisuću radnih mjesta vrlo je bitno za ovaj grad i za ovu regiju, rekao je Bosilj.

Dodao je da tvrtka Gradu duguje pet milijuna kuna koje bi Grad mogao naplatiti istog trenutka.

- Dogovorili smo obročnu otplatu na dvije godine, na način da ćemo početi s kunom, dvije mjesečno, dok se ne zavrti cijela priča s urbanom regeneracijom prostora Varteksa. Onda će rate biti veće, rekao je varaždinski gradonačelnik.

Na sastanku s predsjednikom u Gradskoj vijećnici je, uz Bosilja i njegove suradnike, bio i varaždinski župan Anđelko Stričak sa suradnicima, a predsjednika su pozvali da ponovo dođe u Varaždin u rujnu, kada će se održavati 51. Varaždinske barokne večeri, a 22. rujna obilježiti 30. obljetnica oslobođenja grada Varaždina.

- Nastojat ću biti u Hrvatskoj jer to je važan datum u ratnoj povijesti Hrvatske. Tada je uzet značajan dio neprijateljske tehnike i to je kasnije utjecalo i na oslobodilačke operacije Hrvatske vojske u velikoj mjeri krajem 1991. i početkom 1992. godine, rekao je predsjednik Milanović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!