11:10 / 09.12.2020.

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/IMS/Vijesti/IMS/B.A./HRT

Milanović: Ekonomski savjet ne konkurira, a kamoli pakosti Vladi

-

-

Foto: - / -

Danas je održana prva sjednica Ekonomskog savjeta predsjednika Zorana Milanovića, osnovanog prije tjedan dana.
Danas je održana prva sjednica Ekonomskog savjeta predsjednika Republike Zorana Milanovića, osnovanog prije tjedan dana, a Milanović je u izjavi nakon sjednice rekao da se ne radi o tijelu koje konkurira, a kamoli pakosti Vladi. Milanović je, među ostalim, rekao da će naš gospodarski pad biti jedan od najvećih u Europskoj uniji.

Savjet priprema analize i daje stručna mišljenja o najvažnijim temama ekonomske politike, pod vodstvom Velibora Mačkića, posebnog savjetnika za ekonomiju predsjednika Milanovića. U izjavama nakon današnje sjednice posebno su se osvrnuli na Nacionalnu razvojnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. godine.

➡️ Ambiciozan plan za razvoj Hrvatske do 2030.

Mačkić: U Nacionalnoj strategiji postoje mjesta za poboljšanje

Mačkić je rekao da je činjenica kako je riječ o dokumentu u kojem, krajnje konstruktivno, postoje mjesta za poboljšanje.

- To je u suštini dokument koji je catch all, koji napišete tako da, ako vas netko pita "zašto toga nema" - "pa evo stavili smo ga ovdje", rekao je Mačkić.

Dodao je da nedostaju jasni prioriteti, da ne postoje mjere kada bi se trebalo nešto napraviti, što je minimum s kojim bismo trebali biti zadovoljni...

- Čini se da je ova strategija primarno bila napravljena kao instrument koji će poslužiti samo jednoj svrsi, a to je da se povuku sredstva iz europskih fondova, rekao je Mačkić.

- Ako je analitička podloga napravljena, i ona je napravljena zaista u redu, dokument koji je uslijedio bi trebao onda zapravo koristiti neka specifična naša lokalna znanja, rekao je Mačkić.

- Postoji prostor za poboljšanje, evidentno kasnimo, ali pokušat ćemo, to je ovdje bila naša intencija, ukazati na te nedostatke, mi smo ih pobrojili, vidjeti koji su to pokazatelji koji bi bili možda adekvatni u svemu tome, zapravo da izađemo iz svega ovoga na malo bolji način nego što smo ušli, poručio je.

Milanović: Strategija čak previše transparentna

Milanović je rekao da dokument nije loš, ali da je pitanje je li dovoljno dobar te da će oni dati svoj doprinos.

- To je puno kvalitetnije i temeljitije nego da sam se uključio kao pojedinac ili poslao nekoga na poziv predsjednika Vlade da se pridruži toj velikoj skupini. To se na kraju nije dogodilo jer predsjednik Vlade nije htio u preliminarnu fazu uključiti i predstavnike saborske opozcije, što smatram da je pogrešno, rekao je Milanović.Rekao je i da je ovo čak previše transparentna strategija u kojoj jedna država skoro do detalja ogoljuje svoje namjere.

- Hrvatska ustvari potpuno otvoreno urbi et robi kaže kako će izgledati za deset godina. Nekada države to nisu radile, tu se gubi svaka diskrecija, svako pravo na promjenu kursa. Međutim, sve izvan toga je podložno nekakvim promjenama, prosudbama, toku vremena, rekao je Milanović.

- Mora nešto ostati i za taktiku, dodao je.

Milanović je rekao da njegov savjet nije nikakva konkurencija Vladi te da mu je prva rečenica na sjednici bila da se ne radi o tijelu koje konkurira, a kamoli pakosti Vladi.

- Bit će vremena za kritiku, ne za kritizerstvo, rekao je predsjednik.

- Mislim da se naročito kad su ekonomija i financije u pitanju ponašam vrlo korektno prema Vladi. Kad je u pitanju Ustav i poštovanje određenih normi i pravila ponašanja koja izravno ili neizravno proistječu iz Ustava, to nije stvar korektnosti, to je moja dužnost, moja prisega da štitim hrvatski Ustav onako kako ga ja čitam i shvaćam, poručio je Milanović.

Osvrćući se na zahtjeve da se snizi PDV rekao je da su puno važnija druga porezna opterećenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!