Milanović na Krku o turizmu, projektima, LNG terminalu

09.06.2021.

13:42

Autor: M.Š./Hina/HRT

Predsjednik Milanović obišao Poljoprivrednu zadrugu Vrbnik i novi vinski podrum

Predsjednik Milanović obišao Poljoprivrednu zadrugu Vrbnik i novi vinski podrum

Foto: Goran Kovacic / Pixsell

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu se sastao s novoizabranim čelnicima kvarnerskih gradova i općina, s kojima je razgovarao o turizmu, turističkim pristojbama i paušalima, lokalnim projektima, energetskoj tranziciji, LNG terminalu u Omišlju i drugim temama. Prisustvovao je uručenju nagrade za Europsku veliku obitelj godine obitelji Toljanić te razgovarao s vinarima otoka Krka u Poljoprivrednoj zadruzi "Vrbnik".

Zoran Milanović je rekao da je s lokalnim čelnicima razgovarao o turizmu, pristojbama, porezima, paušalima te koristima lokalnih zajednica, odnosno lokalnih proračuna od njih, o lokalnim projketima, o LNG terminalu u Omišlju.

Govoreći nakon sastanka o turističkoj sezoni na otoku, predsjednik Milanović je rekao da će ove sezone ljudima na otoku biti bolje, da će ljudi opet zaraditi. "Oni koji žive samo od turizma kao dopunske djelatnosti platit će manji porez državi, a drugi veći, jer država mora živjeti od poreza."

Rekao je kako mu je drago da je Krk, koji je napravio spektakularan pomak u zadnjih 30 godina, primjer i standard za sebe, posebice u području energetske tranzicije i ekologije.

- Tu je riječ o bogatim općinama za hrvatski standard, koje imaju velike proračune s kojima se solidno upravlja, kazao je Milanović.

- To je naprosto jedan elitni, u najboljem smislu riječi, otok. To je priča ovoga otoka, u kojem se otpad prije 40 godina palio u bjelogoričnim šumama. To sam i osobno radio, zamalo smo deset puta zapalili šumu. Nije bilo kanti za smeće. Bilo je sve u povojima, a sada je kao u Austriji, ističe. 

Kazao je i kako se razgovaralo i o LNG terminalu oko kojega načelnica Omišlja Mirela Ahmetović ima dosta na zakonu utemeljenih pitanja.

Ahmetović je rekla da je Predsjednika upoznala s novinama i novim nelogičnostima u vezi s radom LNG terminala te, smatra, kršenjima propisa. Osim toga bilo je govora o razvoju turizma, komunalnim i energetskim projektima i projektima koji se financiraju iz EU fondova.

Otvorio energetsku konferenciju

Predsjednik Milanović tijekom posjeta otoku Krku otvorio je 10. energetsku konferenciju, održao sastanak s novoizabranim čelnicima kvarnerskih gradova i općina te posjetio krčko Komunalno poduzeće Ponikve."

Sudjelovao je na otvorenju 10. energetske konferencije otoka Krka koja se, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i udruge Eko Kvarner te pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, održava pod nazivom "Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana".

- Svjedok sam kako je to na Krku izgledalo davnih dana. Izgledalo je loše. Ovo nikad nije bio civilizacijski Balkan, ovo je zapad. Ovdje nije bilo siromašno, ali bilo je zastalo. Živjelo se i dobro i komplicirano. Ogroman put je Krk prešao, poručio je među ostalim u svojem govoru predsjednik.

Dodao je da Krk nije elitna destinacija, da se više radi o obiteljskom otoku.

- Ali to je sve više za obitelji koje imaju vrlo visoke i istančane ukuse. Ovo što vi radite je u stvari za vas. Ovdje je naprosto lijepo i ugodno živjeti. Hvala na pozivu, proglašavam konferenciju otvorenom, dodao je.

Uručenje nagrade za Europsku veliku obitelj godine

Predsjednik je u Vrbniku prisustvovao uručenju nagrade za Europsku veliku obitelj godine obitelji Toljanić te razgovarao s vinarima otoka Krka u Poljoprivrednoj zadruzi "Vrbnik".

Vrbničkoj obitelji Toljanić nagradu za Europsku veliku obiteljza 2020. dodijelila je Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC), a predsjednik je čestitajući gospođi Toljanić rekao kako na obitelji s više djece ne gleda kao na nešto vezano uz neku religiju nego prvenstveno kao posvećenost žena i muškaraca odgoju djece.

- To je nevjerojatno teško. Nekada je to bilo potpuno normalno, a sada imati više od troje djece, a kamoli dvanaestoro djece, zahtjeva od roditelja u svijetu očekivanja koja postoje od te djece, nevjerojatnu, ne žrtvu, nego angažman i predanost - rekao je Milanović.

U Vrbniku se predsjednik Milanović susreo i s vinarima otoka Krka u Poljoprivrednoj zadruzi "Vrbnik". Zadruga je osnovana 1904. kao Gospodarsko trgovačko društvo Vrbnik, a kao i sve tadašnje zadruge na području Hrvatskoga primorja i Istre, osnivale su se na poticaj dr. Dinka Vitezića, pravnika, izaslanika Istarskog sabora i zastupnika u Bečkom parlamentu.

Zadruga ima 125 članova i petnaestak kooperanata, a prilikom susreta s predsjednikom Milanovićem predstavnici vinara otoka Krka predstavili su svoje proizvode. Među njima je najznačajnija Zlatna vrbnička žlahtina, a najzastupljenija sorta žlahtina bijela koja zauzima gotovo 98 posto površine vinograda.

Predsjednik Milanović u Vrbniku uručio nagradu obitelji Toljanić za veliku obitelj godine

Predsjednik Milanović u Vrbniku uručio nagradu obitelji Toljanić za veliku obitelj godine

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!