09:37 / 30.03.2019.

Autor: M.Š./Hina

Miletić: Guranje Uljanika u stečaj - ekonomski udar na Istru

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik IDS-a Boris Miletić ustvrdio je u razgovoru za Večernji list da su sudovi u Rijeci i Pazinu shvatili važnost brodogradnje za Hrvatsku i dali joj još jednu šansu.
Predsjednik IDS-a Boris Miletić ustvrdio je u razgovoru za Večernji list da su sudovi u Rijeci i Pazinu shvatili važnost brodogradnje za Hrvatsku i dali joj još jednu šansu. Ocijenio je da je žalosno da Vlada nije krenula istim putem.

-
Trgovački sud u Rijeci i Trgovački sud u Pazinu razumjeli su važnost brodogradnje za Hrvatsku i brodogradnji u Rijeci dali još jednu šansu. Žalosno je da Vlada nije krenula istim putem. Brodogradnja je zadnja velika industrijska gospodarska grana u Hrvatskoj koja zapošljava velik broj radnika. Ne može se cijela ekonomija države oslanjati samo na turizam. Treba nam industrijska proizvodnja, ocijenio je Boris Miletić u razgovoru za Večernji list objavljenom u broju od subote.

Na pitanje da prokomentira Vladinu odluku da neće restrukturirati Uljanik te da još traži model za tvrtku, Miletić je odgovorio da zavlačenje javnosti i izbjegavanje odgovora u ovakvoj situaciji pokazuje o kakvoj je Vladi riječ. Rekao je da je američkoj administraciji za kompletno rješavanje problema u autoindustriji, s osam milijuna zaposlenih, trebalo devet mjeseci.

- Istra je jedina regija koja se svih ovih godina uspjela othrvati pogubnom utjecaju HDZ-a i guranje Uljanika u stečaj doživljavam kao HDZ-ov pokušaj ekonomske destabilizacije Istre, ustvrdio je Miletić. 

Na pitanje jesu li čelni ljudi Uljanik Grupe trebali biti uhićeni, Miletić je kazao da je važno utvrditi odgovornost svih i doznati kako je Uljanik doveden do ponora.

- Ne znam detalje istrage. Međutim, ne smijemo zaboraviti da se Uljanik nalazi u ovakvoj situaciji iz dva razloga. Prvi su aktivnosti uprave Uljanika i 3. maja, a drugi što je država kao najveći suvlasnik Uljanik Grupe godinama pokazivala apsolutnu nebrigu za brodograđevnu industriju. Nisu kontrolirali jamstva i nisu uopće nadgledali poslovanje brodogradilišta. Država je imala i još ima sve mehanizme za nadziranje poslovanja. Ima čvrstu polugu upravljanja na temelju vlasničke strukture, a od svega toga nije činila ništa, kazao je Miletić.

Dodao je i da je uz to Vlada ignorirala sva upozorenja koja su dolazila još prije punih 17 mjeseci te je "brodogradilište konačno gurnula preko ruba".
Kazao je i da je utjecaj IDS-a na poslovanje Uljanika bio i ostao ravan nuli. Udio jedinica lokalne samouprave u poslovanju Uljanika je 0,7 posto, a udio države 25 posto.

- Za održivu brodogradnju ne treba otkrivati toplu vodu. Ugledajmo se na uspješne primjere i naučimo nešto od njih. Jedan takav, u Monfalconeu u Italiji, nalazi se manje od 150 km od Pule. Riječ je o vrlo konkurentnom brodogradilištu koje se opredijelilo za izgradnju visokosofisticiranih brodova, a iza njega stoji tvrtka koja je u većinskom vlasništvu talijanske države. Njihov primjer pokazuje da brodogradnja može biti profitabilna, pod uvjetom da imate sposoban menadžment i podršku uz aktivan nadzor države. A to hrvatska brodogradilišta nemaju, poručio je Miletić.

Plenković odgovorio Miletiću

Premijer Andrej Plenković pak osvrnuo se na oštar napad Borisa Miletića.

- Neka se IDS zapita što je radio zadnjih 30 godina po pitanju Uljanika. Dokazivat radnicima i sindikatima, mi smo prošle godine napravili iskorak, dali smo Rescue aid. Što se tiče transparentnosti i dijalogom s 3. majem i Uljanikom, mi smo to dokazali. Važno je da je bilo više tvrtki koje su došle u data room, a na kraju je ostao jedan ponuđač te smo već objasnili da to jednostavno nije prihvatljivo. U svakom slučaju, treba biti spreman na sve opcije u tjednima koji slijede, poručio je premijer Andrej Plenković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!