Milijuni Kineza na godišnjem, moramo se prilagoditi

15.10.2019.

19:16

Autor: Zvjezdana Heina/P.F./HRT

default error photo
Kinezi su pretekli Amerikance i postali vodeći svjetski putnici. Na putovanje troše od 3000 do 7000 eura. Naši hotelijeri, ugostitelji, agencije i trgovci moraju ponudu, brošure i jelovnike prilagoditi azijskim gostima.
U "Zlatnom tjednu" kada obilježavaju nacionalni praznik Kinezi masovno odlaze na godišnji odmor. Čak sedam i pol milijuna putuje u inozemstvo. Dio njih dolazi i u našu zemlju. Ove bismo ih godine mogli ugostiti oko 300.000, a broj bi bio još veći da se olakša vizni režim i uvedu izravne linije.

Milijuni Kineza razmiljeli su se ovaj mjesec od omiljenog Tajlanda i Japana do europskih odredišta.

- Na odmoru rado kupujemo. Moja žena luksuzne brendove, a ja lokalne specijalitete, objasnio je jedan turist iz Kine.

Kinezi su pretekli Amerikance i postali vodeći svjetski putnici. Na putovanje troše od 3000 do 7000 eura.

- Danas ima oko 400 milijuna Kineza koji su srednji sloj pučanstva koji imaju mjesečne prihode veće od 3500. Kinezi više nisu siromašan narod, rekla je turistička konzultantica Andreja Gazdek.

Kinezi su u Zagrebu postali četvrti turisti po broju dolazaka. Putuju od Zagorja do Dubrovnika. Na organizirane ture vodi ih 35 kineskih vodiča, a tijekom turističke sezone u Hrvatskoj su i kineski policajci.

- Nas kineskih vodiča još nije dosta. Hrvatska je tako lijepa. hrvatski je narod miran i kulturan i Kinezi se tu osjećaju sigurno i prijateljski, govori predsjednik Udruge turističkih vodiča na kineskom jeziku Jiang Xiaoliang.

Zamjerki s kineske strane ipak još ima.

- Ako ljudi vide koja turistička agencija ima web na kineskom ona ima prednost- Drugi je problem komplicirana viza, čak je šengensku vizu lakše dobiti nego hrvatsku, rekao je Jiang Xiaoliang.

Masovniji dolazak kineskih turista potaknuli bi i izravni letovi.

- U Kini postoji 900 aviokompanija i sigurno postoji neka koja bi otvorila izravnu liniju, rekla je turistička konzultantica Andreja Gazdek.

Naši hotelijeri, ugostitelji, agencije i trgovci moraju stoga ponudu, brošure i jelovnike prilagoditi azijskim gostima. Isplati se ako znamo da je svaki peti turist u svijetu - Kinez.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!