15:29 / 25.12.2019.

Autor: Zvjezdana Heina/T.V./HRT

Milijunske investicije u 2019.

-

-

Foto: - / -

Za ministra gospodarstva 2019. je najplodonosnija investicijska godina u posljednjem desetljeću. Kroz sustav investicijskih potpora Ministarstva gospodarstva trenutno je u realizaciji više od sto privatnih investicija.
Za ministra gospodarstva 2019.  je najplodonosnija  investicijska godina u posljednjem desetljeću. Kroz sustav investicijskih potpora Ministarstva  gospodarstva trenutno je u realizaciji više od sto privatnih investicija. Ohrabruju i najave o najvećem INI-nom ulaganju u povijesti, Valamarovom novom investicijskom paketu te konačnoj realizaciji nekoliko kineskih ulaganja.

Pet milijuna eura vrijedna tvornica peleta u drvnoj industriji Novoselec nova je talijanska investicija u Hrvatskoj. U sedam tvornica već je zaposleno 750 radnika.

- Ove ćemo godine imati oko 60 milijuna eura prihoda. Sve je namijenjeno izvozu i za nas je hrvatska kvalitetan partner i kao država. Mi ne vidimo ovdje problema oko zakonskog okvira, ističe Vikrot Horvatinović, financijski direktor Florian grupe.

Talijani su uz Nizozemce i Austrijance dosada najviše uložili u Hrvatskoj, koju mnogi investitori još zaobilaze.

- Mi sebe puno lošije vidimo nego što nas vide stranci. Druga je stvar što smo mi spori, što se sporo mijenjamo. Vremena su brza pogotovo u vrijeme IT i digitalne revolucije. Problem je u našoj sporosti, inertnosti, objašnjava Mladen Fogec, predsjednik Udruženja stranih ulagača.

Muči to sve poslodavce. Zamjeraju i na skupoj državi, nefleksibilnom tržištu rada i neučinkovitom sudstvu.

- Vidite koliko imamo malo investicija, malo grinfild investicija, uglavnom su investicije u turizmu i na moru što je logično, a industrijska proizvodnja sve više stagnira. To su stvari koje bi trebale biti jasna poruka državi, poručuje Davor Majetić, direktor HUP-a.

2019. ministar gospodarstva Darko Horvat pamtit će po neviđenom investicijskom bumu.

- Kumulativno u zadnje dvije godine sustav poticanja takvih investicija nabubrio je za 250 posto. To znači da mi u ovom trenutku imamo u aplikativnom smislu 107 prijava projekata koji su u ovom trenutku započeli ili su pred realizacijom, ističe Horvat.

I Kinezi, kaže ministar, ne odustaju od ulaganja  u Hrvatskoj.

- U ovom trenutuku razvijaju se tri interesantna kineska projekta za koje su ishođene građevinske dozvole ili će imati financijsku konstrukciju već u proljeće iduće godine, kaže Horvat.

Zadarskom lukom Gaženica uz Turke bi, čini se, mogli gospodariti i Kinezi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!