Miljavac se nada rješenju koji bi malim distributerima omogućilo opstanak

21.10.2022.

15:51

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac

Foto: Slaven Branislav Babic / PIXSELL

Predsjednik Udruge malih distributera goriva Armando Miljavac izjavio je u petak da se nada da će se uskoro uspjeti pronaći neki modus koji bi distributerima omogućio opstanak na tržištu, istaknuvši da je zbog ograničenih cijena goriva trenutno stanje neodrživo.

Miljavac je to izjavio za Hinu nakon što su danas predstavnici udruge u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održali sastanak s resornim ministrom Davorom Filipovićem.

Taj sastanak Miljavac je ocijenio pozitivnim, u smislu da je načelno pronađen "nekakav dogovor za rješavanje problema". Nada se da će se u neko skorije vrijeme, kroz 7-8 dana, uspjeti pronaći modus i zajednički stav te da će ministarstvo omogućiti svim distributerima, pa tako i malima, da mogu opstati na tržištu.

Poručio je da je distributerima naftnih goriva "voda došla do grla" i da se dalje ovako više ne može, da su toga svjesni i u ministarstvu, a kako nikome nije u interesu zatvaranje benzinskih crpki, s obzirom da to može ugroziti opskrbu.

- To je nevjerojatno financijsko opterećenje za sve, pa čak i za velike distributere, i svi su dali do znanja da je stanje neodrživo i da dalje ne mogu raditi, izjavio je Miljavac, referirajući se i na posljednju Vladinu uredbu, koja je na snazi od utorka.

Naime, Vlada je na telefonskoj sjednici u ponedjeljak donijela novu Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je cijene osnovnih motornih goriva ostavila na razini kao i protekla dva tjedna, pa će tako još idućih sedam dana cijena litre osnovnog benzina iznositi 10,72 kune, a osnovnog dizela 12,3 kune, plavog dizela 8,49 kuna, dok će kilogram UNP smjese propan-butan u bocama stajati 13,49 kuna, a za spremnike 10,01 kunu.

Miljavac je istaknuo da mali distributeri trenutno posluju s gubicima od 1-1,4 kune po litri prodanog goriva, dakle toliko ga više plaćaju od najviše cijene po kojoj ga smiju prodati, sukladno Vladinoj uredbi.

Najavio je da od idućeg utorka više neće biti na snazi ograničenje cijena goriva u smislu fiksiranih cijena, već će se cijena opet formirati po formuli sukladno cijenama na mediteranskom tržištu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!